Húszezer forintba kerül az ötliteres koktél a Soundon

Szekeres Máté 07.04 Balaton Sound-11
2018.07.05. 15:35

Szerdán tizenkettedik alkalommal indult el Zamárdiban a Balaton Sound. Tavalyhoz képest feltűnő, hogy már a nyitónapon kifejezetten sokan voltak, nem igazán volt jellemző a tavalyi üdítő szellősség. A várakozások szerint a pénteki és szombati napon, amikor Martin Garrix és David Guetta fognak fellépni, még az is előfordulhat, hogy ki kell tenni a megtelt táblát. 

Habár több éve működik a rendszer, nem árt újra elismételni, hogy a karszalag átvételéhez továbbra is fényképes igazolványra van szükség, ami növeli a várakozást, úgyhogy napijeggyel érkezőknek érdemes rászámolni legalább egy órát erre az egészre, és nem az utolsó pillanatra hagyni a megérkezést.

Az idei év egyik legnagyobb újdonsága, hogy azoknak, akiknek nincs Paypass-bankkártyájuk, már nincsenek arra kötelezve, hogy kiváltsanak egy Festipay-kártyát, helyette a karszalagba épített chipre lehet feltölteni a pénzt és ezzel fizetni. A kártyák kiszorulásával azoknak a bódéknak a száma is megfogyatkozott, ahol pénzt lehet feltölteni, helyettük néhány alig automata lett elszórva a fesztivál területén. A cél szemmel láthatóan az, hogy az emberek használják a Sound mobilos alkalmazását, amin keresztül a saját bankkártyáról lehet a karszalagra tölteni a pénzt. Ez 300 forintba kerül de cserébe amit esetleg nem költ el az ember koktélos vödrökre és kézműves vegán hamburgerre, azt utólag visszakapja a számlájára. A chip többnyire jól működik, de ha túl szorosan kerül az ember kezére előfordulhat, hogy az izzadtság megrongálja, úgyhogy érdemes odafigyelni.

A Sound általában az a fesztivál, ahova elsősorban magyarok érkeznek, hogy megpörgessék a VIP-ben az Audi slusszkulcsát, de az első nap alapján érezhetően nemzetközibb is lett a közönség, elsősorban a belgák, illetve a szlovákok tolták meg a bulit: amikor délután öt körül épp, hogy ébredezett a fesztivál, ők már úgy lépegettek, mintha egy hete tartana.

Idén megújult a nagyszínpad díszítése, amitől még inkább az érezhető, hogy a Sziget és a Tomorrowland irányába változik a fesztivál. Szintén ezt erősíti, hogy vannak különböző gólyalábas művészek, akik időről időre csinálnak egy kört a verető tömegben. Ehhez jönnek hozzá a koncert közbeni extra látványelemek, a konfettik, a színes szalagok. Mondjuk az új nagyszínpadról is nehéz megmondani, hogy pontosan mit is kellene látni, első ránézésre, mintha kézigránátokat építettek volna a tetejére, de nyilván valami egészen más volt az eredeti cél. 

Tavalyhoz képest nem változott a sör ára, továbbra is 790 forintért adnak 4 deci Heinekent. Viszont a Volthoz és a Szigethez hasonlóan itt is bevezették a repoharat. Ez azt jelenti, hogy először meg kell venni a műanyag, nagy fogóval rendelkező poharat 450 forintért és utána ezt kell magunknál tartani, ha nem akarunk újra fizetni érte. Ha nem akarjuk magunkkal cipelni a poharat, akkor lehet érte kupont kérni, amiért később újra kaphatunk poharat. Ránézésre az első napon nem túl sok ember élt ezzel a lehetőséggel, illetve a közönség jelentős részének nem jelentett extra költséget a közel 500 forintos pohár: miután véget ért a Dimitri Vegas & Like Mike, tucatnyi eldobált és eltörött repohár maradt a fesztiválozók után, ami a Volton nem volt ennyire jellemző. Egyébként a repoharakat nem lehet utólag pénzzé váltani. 

Az italárak különösebben nem változtak, fröccsözni átlagosan 1500 forintért lehet, a 4 centes rövidekért 1250 forintot kérnek el, az üdítők 500 forintos áron mennek, beleértve az ízesített vizeket is, az energiaital pedig 760 forintba kerül. A Balaton partján nyilván a koktélok a legnépszerűbbek, ezeknél nem kell repoharakkal szórakozni. A négy decis Mojito, a vodkaszóda, és a továbbra népszerű Aperol Spritz 2000 forintba kerül. 

A legtöbb koktélból van ennél nagyobb kiszerelés, 2 liter cuba libre 9000 forintba kerül, de 5 litert is lehet kérni 20 ezer forintért, plusz a borravaló.

Nincs túlságosan a fesztiválozók arcába tolva, de a pohárral jótékonykodni is lehet, aki a megfelelő sátorban adja le a poharát, az támogathatja a hátrányos helyzetű gyerekek oktatását segítő programot.

Továbbra is nagyon sok helyen lehet enni a fesztivál területén, jól elszórták a food truckokat, de természetesen mindegyik annyira közel van egy üvöltő színpadhoz, hogy sehol sem kell nélkülözni a baszust. A gyros pitában 1500 forint, a tál 2200, az egyszerűbb hamburgerek 1500 forinttól indulnak, de aki valamilyen komolyabb, kézművesebb, angus-marhából készült ételre vágyik, annak legalább 2000 forintot kell kiadnia. A sima lángos egy ezres, a sajtos tejfölös 1500, de létezik még ezen kívül kolbászos, baconös, csirkés és csülkös verzió is 2500 forintért. A pizzaszelet pedig 900 forintba kerül. Kínait 1800 és 2500 forintért lehet enni, a hotdog 950.  Van vegán kaja is a fesztiválon, de ez az egyik legdrágább, egy édesburgonyás burger 2500 forint, de ha gluténmentes buciban kérjük, akkor már 3300 forintra megy fel az ára. 

Néhány egyéb megfigyelés a fesztiválról:

  • Pénteken és szombaton is eshet a fesztiválon, erre érdemes készülni cipővel és esőkabáttal is.
  • A megszokott szabadidős programok idén is megvannak, lehet gyúrni, röplabdázni és sörpongozni is a Balaton partján.
  • A fesztiválon egyszerre van por és sár, de egyelőre még nem igazán veszélyes a helyzet.
  • Festipay-bódéból kevesebb, de elsősegélynyújtó helyből szemmel láthatóan több van.
  • A nemzetközibb közönségben megjelennek a beöltözött fesztiválozók, ami a Szigeten hosszú ideje alap, idén viszont itt is egyre inkább kezd elterjedni.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?