Teljesen mindegy, hogy ki van a lézerek mögött

Szekeres Máté 07.05 Balaton Sound-6
2018.07.06. 13:22

Sorozatban harmadik éve játszik Magyarországon a Chainsmokers. Először 2016-ban jártak a Balaton Soundon, tavaly a Sziget Nagyszínpadon tartották az ország legnagyobb sulidiszkóját, hogy most visszatérjenek újra Zamárdiba. 

ITS SO GOOD TO BE BACK

Persze felmerül a kérdés, hogy ezt az egészet lehet-e egyáltalán koncertnek hívni. Drew Taggart és Alex Pall The Chainsmokers néven 2012 óta készítenek közös dalokat, de fellépéseik valójában egy DJ-setnek felelnek meg, és öt perc után világos lesz, hogy miért van ez így. Mert erre szomjaznak az emberek. Csütörtök este 10 előtt elég komoly tömeg alakult ki a megújult Nagyszínpad előtt, a koncert viszont nem akart elkezdődni. Nem volt viszont a közönségben elcsigázott várakozás, az aperol spritzek és a koktélos vödrök megtették a hatásukat, mindenki türelmesen kivárta azt a 25 percet, mire az előadók végre megjelentek a hatalmas DJ-pulton, és elkezdték a munkát.

Munkát bizony, mert Taggart és Pall mindent megtettek azért, hogy elkerüljék annak a látszatát, amivel a DJ-ket szokták támadni a fesztiválon, hogy előre el van készítve az egész mix, nekik csak meg kell nyomni a play gombot. Mindketten folyamatosan gépészkedtek, ember nem vette még le és fel ennyiszer a fejhallgatóját ilyen rövid idő alatt. Taggart egyébként ugye énekes is, de közel sincs arról szó, hogy végigénekelte volna a fellépést. 

LET'S MAKE SOME NOISE

Mikor nem a potméterekkel foglalta el magát, akkor ugrált, kiabált, meg beszélt a közönséghez, de természetesen maradt a legismertebb és legegyszerűbb üzeneteknél. Az egészben az volt a legérdekesebb, hogy a közönség élményét ez csak minimálisan befolyásolta. Az emberek ugyanis nem a 30 másodperces dalbetétekért érkeztek, hanem az undorító, hortyogó basszus miatt. Mikor ezt odanyomták, mindig akkor tomboltak az emberek. Pedig az egyetlen dolog, amitől egyedi lesz a Chainsmokers-buli, hogy itt van élőben Taggart, és elénekli azt a néhányt dalt, amiben elsősorban ő az előadó, és nem valamelyik közepesen ismert indie énekes, mint Halsey vagy Daya. De ő nem annyira jó énekes, nem annyira karizmatikus előadó, hogy ez különösebben fontos legyen.

Néhány alkalommal azért lehetett érezni, hogy most fontos dal következik, akkor ugyanis képtelenség volt bármit is látni a színpadból, mert akinek nem volt a nyakában egy lány, az egészen biztosan a feje fölé emelte a telefonját és videózott. Ennek a csúcspontja a Closer volt, ahol nyilván értékelték az emberek a dalszöveget, olyannyira, hogy úgy nézett ki, mintha az itteni emberek hozták volna össze ennek a számnak a kétmilliárdos YouTube-nézettségét.

EVERYBODY FUCKING JUMP

Lehet a durva basszus és a rengeteg David Guetta-emlékdíjas zöld lézer tehet róla, de a mostani fellépés kevésbé érződött annyira sulidiszkónak, mint a tavaly augusztusi szigetes koncert. Persze volt itt Drake, Killers, Justin Bieber, de még Papa Roach is, szóval a stílus mit sem változott, de ezúttal nem ez volt a legnagyobb probléma.  

Tulajdonképpen mindegy is, mert a tömegben pont senkit nem érdekelt az esztétika, csak a drop meg az ütem. Az emberek elképesztő boldogsággal a szemükben távoztak a tűzijáték után. Pontosan azt kapták, amiért jöttek. Viszont amiért jöttek, abban a Chainsmokers két színpadon ugráló tagja csak ugyanolyan díszítő elem volt, mint a tömegben néhányszor megforduló gólyalábasok vagy a kilőtt konfettik. Lecserélhető, pótolható, ezért valójában teljesen mindegy volt, hogy ki állt ott fent a LED-falon, a lényeg, hogy pont úgy és pont annyi drop jött, ahogy azt a közönség elvárta. (És néhány magyart még ennél is boldogabbá tett a Chainsmokers.)

(Borítókép: Szekeres Máté / INDEX)

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?