Már javában tart a nyár leghosszabb fesztiválja

DSC 7909
2018.07.23. 06:54

Elkezdődött a Művészetek Völgye, az ország leghosszabb nyári összművészeti rendezvénye. Megpróbáljuk összeszedni, mit kell tudni az idei fesztiválról, mik az újdonságok, mire lehet számítani a rendezvény ideje alatt.

Időjárás

Az Időkép szerint hétfőn szeles, zivataros nap lesz, körülbelül 8 mm csapadékkal. Szombaton például egész este esett, de vasárnap nappal végig napos, fülledt idő volt. Hétfőtől vasárnapig 28–32 fokos hőmérsékletet írnak, és elvileg mindegyik napon lehet csapadékra számítani, de ez a völgyes természeti adottságok miatt sokszor kiszámíthatatlan. Mindenképpen érdemes nyári ruha mellett meleg cuccokat is pakolni, mert este általában hideg van, hosszú nadrág és pulóver ajánlott, de a gumicsizma sem jön rosszul.

Jegyek

A háromnapos hétvégi bérlet (júl. 27–29.) 12 ezer forint, az ötnapos (bármelyik öt egymásutáni nap) 22 ezer forint, a napijegy pedig 5 ezer forintba kerül. Fontos, hogy nekünk a bérletet például csak a főtéri templom melletti pultnál adták ki, a Kapolcs elején található pultnál csak napijegyeket árulnak. Bár a fesztivál bizonyos részein jegy vagy bérlet nélkül is lehet nézelődni, a legkisebb programhelyszíneknél is kérik a jegyeket mindenkitől.

Kaja és pia

A többi magyar fesztivállal ellentétben nehéz röviden összefoglalni, hogy ezen a rendezvényen mit, hol és mennyiért lehet kapni, de mi azért körbejártuk a három települést (Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd), és megpróbáljuk áttekinteni a kínálatot. Pár éves jelenség, hogy a legtöbb helyen már nem is lehet klasszikus olcsó csapolt sör kapni (Dreher, Ászok, Soproni, stb.), cserébe majdnem mindenhol legalább két-három kézműves közül lehet választani. Ahogy néztük, a korsó ára 600–850 forint között van, de a helyi kocsmákban simán lehet 350-ért is kapni dobozos sört, ha valakinek már elege van a sok IPA-ból. A nagyfröccsöt 650-700 Ft körül adják, de ez is változhat persze a bor fajtájától. Az üdítők 450 forintba kerülnek, a rövidek ára pedig 800 és 1200 forint között mozog.

A Művészetek Völgyében az egyik legjobb, hogy menő food truckok, tradicionális kispultok és helyi vendéglátók közül lehet válogatni, ezért tényleg bárki megtalálja a számítását. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk pár ételt és árat, amit a fesztiválon láttunk:

  • csülkös bab 1200 Ft
  • paprikás krumpli 700 Ft
  • kézműves burger 1200 Ft
  • kürtős kalács 1000 Ft
  • langalló 800–1200 Ft
  • csülökpörkölt 2150 Ft
  • csülkös pacal 2150 Ft
  • csülkös bableves 1450 Ft

Tényleg sok opció közül lehet választani, de név alapján a kedvencünk az őstuloklábszár-pörkölt, ami inkább tűnik Activity-feladványnak, mint valóban létező ételnek. A legtöbb helyen egyébként elfogadnak bankkártyát, de azért érdemes némi készpénzt is magunknál tartani, pláne, ha a vásári soron akarunk venni valamit.

Helyszínek

Kapolcson új helyszín például a Muflon Jazz Udvar, egy kis, hangulatos helyszín, alapvetően jazz-zenével. A Mókuskert már tavaly is volt, de idén például van olyan, hogy folk karaoke, aminek annyi a lényege, hogy bárki énekelhet, aztán egy zenekar kíséri élőben. Aztán ott van a Kőbánya Udvar, a Kőbányai Zenesuli szervezésében az iskolához kötődő vagy feltörekvő együttesekkel. Szintén újdonság Art-Járó nevű hely, Itt TEDx-beszélgetések vannak, a fenti részén a teleknek pedig a KutyaPlacc, ahol kutyás programokra fókuszálnak. Egyébként az egész fesztivál látványosan állat- és családbarát. Taliándörögdön az ElevenKertet már Hangfoglaló Udvarnak, a korábban Cseh Tamás Programként működő állami programról nevezték el, és a programban részt vevő zenekarok lépnek fel. Egy másik érdekes helyszín a KlinikA Udvar, ahol alapvetően alternatív zenei kínálattal készülnek. Vigántpetenden a legnagyobb látványosság a Cirque du Tókert, ahol cirkuszi és más hasonló programok vannak, este pedig lehet kertmozizni.

Fellépők

Idén a fesztivál jóval nagyobb hangsúlyt fektetett a külföldi fellépőkre. Első nap volt De-Phazz-koncert, vasárnap a belga Triggerfinger zenélt, de később fellép az Asian Dub Foundation és Rebecca Ferguson is, illetve természetesen egy rakás kisebb-nagyobb zenekar a Hiperkarmától Kiscsillagon át a Quimbyig. A klasszikus nagykoncertek mellett még egy rakás kisebb érdekes helyszín is van, például a Momentám Udvarban improvizatív előadások lesznek, szerdán pedig este 7 órakor Varga Attila Sixx kollégánk is szerepel a programban. Színház, táncház, népzene, versudvar és még egy rakás olyan program is megtalálható a fesztiválon, ami egy helyen máshol csak ritkán.

Egyéb tudnivalók

  • A falvak között Csigabusz jár, amiért völgykarszalaggal nem kell fizetni.
  • Csóromföldén meg lehet nézni a Hellowood építményeit, és érdemes is.
  • Az út mentén nem érdemes parkolni, Vigántpetenden például végig ingyen lehet a sátor mellett, Taliándörögdön pedig mindenhol ingyenesen lehet. 
  • Kapolcson valamivel bonyolultabb a helyzet a dugó miatt, érdemes az Édes Rózám Panziónál parkolni, ami viszont fizetős. Szintén fizetős a Panoráma Színpad parkolója, de a jeggyel rendelkezők 50 százalékos kedvezményt kapnak. Általában 1000-2000 forint között van a parkolás ára Kapolcson.
  • Lehet biciklit kölcsönözni Kapolcson (Éltető Völgy) és Dörögdön is (Kincses Ház).
  • Szállások közül a programfüzet a Ferde Kempinget, a Katlan-faházakat és a Glamp-Innt ajánlja.
  • Dohánybolt Kapolcson a Királykő kocsmában van, Dörögdön viszont vasárnap zárva találtuk.