Kendrick Lamar rihannázott egyet a Szigeten

Szekeres Máté 08.08 Sziget vol1-15
2018.08.09. 09:26

Először lépett fel Magyarországon Kendrick Lamar, a 12-szeres Grammy-díjas és Pulitzer-díjas rapper, akit korosztályának legkiemelkedőbb előadói között tartanak számon, és egy személyben óriási szerepe van abban, hogy az afroamerikai popzene ma ott tart, ahol. Ehhez képest a Szigeten pofátlan negyvenperces késéssel indított, majd lenyomott egy olyan istentelen haknit, hogy még pofánknak sem volt pofája leszakadni.

Kendrick Lamar

Kendrick Lamar tipikusan az a csávó, akit itthon nem igazán tud a többség hova rakni. A klasszikus raphagyományokat ápoló, zeneiségben a régi és az új iskolához is nyúló rapper a 2010-es évek egyik megkerülhetetlen figurája, aki a műfaj túltelítettségére fittyet hányva vált az Egyesült Államok egyik fontos előadójává. A Szigeten valahogy mindenki azt várta, hogy az isteni Kendrick megmutatja, miért tartják a rapzene messiásának, ehhez képest azonban a koncert végén már annak is örülni lehetett, hogy egyáltalán mondott valamit a mikrofonba.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Sziget idei nagy húzásainak egyike Kendrick Lamar megszerzése volt. Itthon még mindig csak elvétve kerülnek rapperek ilyen kiemelt idősávba, de az ő esetében nem is lehetett kérdés, hogy mindenki más csak sokadrangú lehet. Ehhez képest Lamar 42 perces késéssel és egy orbitális haknival emlékeztetett mindenkit arra, hogy lehetünk bármilyen büszkék a Szigetre, egy amerikai rapsztárnak még csak a füle botját sem éri meg mozgatni emiatt.

A több mint 40 perces késés azért is volt iszonyat kínos, mert a Szigeten a tömegben hirtelen mindenki a tavalyelőtti Rihanna-koncertet kezdte emlegetni, amikor a művésznő csak a hivatalos kezdés után fél órával volt hajlandó színpadra állni. Fél óra csúszás után bemondták a szervezők, hogy technikai gondok adódtak, de hát édes istenem, egy rapkoncertnél ne legyen már annál nagyobb probléma, hogy nem hallatszódik a rapper.

Ehhez képest Kendrick úgy állt színpadra, mintha semmi sem történt volna.

Kendrick egy ilyen lohasztóan béna késés/csúszás után még halál komolyan képes volt számonkérni a hangulatot azon a közönségen, ami majdnem egy órán át az üres színpadot nézte, mert a művész úr baszott végezni a dolgát.

Oké, aztán magára talált valamennyire, de onnantól már nem volt visszaút. Egyrészről Kendrick a koncert komoly részében szimplán playbackelt, rámortyogott szavakat a saját számára, másrészt teljesen értelmetlen volt magával hoznia egy egész zenekart. A gitáros konkrétan egy dal miatt állt oda, a dobos viszont sajnos minden egyes dalnak az ütemfelelőse volt, vagyis hiába szól állati jól a HUMBLE lemezen, a több tízezer embernek ezt a számot olyan dobolással kellett végighallgatni, mintha valaki egy üres cigisdobozon akarna megtanulni citerázni. Fogalmam sincs, mi lehetett a szervezés hátterében, de Lamaron látszott, hogy ehhez egyáltalán semmi kedve, de lazán lenyomja a maradék 40 percet még némi tényleges rappereléssel meg óbégatással mások refrénje alatt.

Az is hozzátartozik, hogy a hangosítás egészen nevetséges volt, sokszor a rapből semmit nem lehetett hallani, máskor meg alapból nem szólt semmi más, csak a papírhangú dobszerkó, amivel egyébként is kiherélték Lamar baromi jó alapjait. Lehet, hogy az egész feszkó a hangosítás körül indult, de ez még így sem kifogás arra, hogy a Big Shot című számból kb. annyit lehetett hallani, hogy másfél perc után nemes egyszerűséggel lekeverték.

Elkeserítően szomorú, hogy az első magyar Kendrick Lamar-koncert arról lesz emlékezetes, hogy a címszereplő totál telibe szarta a Szigetet, a közönségét, a szórakoztatás legminimálisabb elvárásait. A DJ konkrétan úgy tekert egyik számot a másikba, ahogy a haverok szokták nyomkodni a Winampot, amikor nem tetszik a zene. Ordenáré blöff, lehangoló hakni, lelketlen alibi volt a Kendrick Lamar a Szigeten, még azt a két pontot sem érdemli meg, amit körülbelül összehaknizott.  2/10 (sajó)

update: Kendrick Lamar és a zenekara saját audiorendszerében volt a hiba, ezt kellett szerelni bő fél óráig, ezért csúszott a koncert, közölte a Sziget Sajtóirodája a 24.hu-val.

Lykke Li

A svéd Lykke Li egyik legismertebb száma igazából egy EDM-remix, ami kihasználta azt, hogy a búsongó vokálja alá lehet tenni tisztességes veretést is, és annyira el tudtam képzelni, hogy valaki a remix után beleássa magát az énekesnő karrierjébe, és szinte csak és kizárólag melodramatikus és roppant szomorú számokat talál. És a szigetes koncertje is tele volt roppant szomorú számokkal, de annyira, hogy a koncert közepén ő is kimondta, hogy már csak párat kell kibírni, és akkor jön majd valami más. Az a valami más egyébként az I Follow Rivers volt. És odáig nem éppen a gombának öltözött franciák meg gyanús kérdéseket feltevő hasitasis idegenek között vezetett a legideálisabb út. Persze ez nem a zenekarral és fétisszereléssel felvonuló Lykke Li hibája, de az talán igen, hogy az elsöprő érzelmeket nem tudták átadni, és a zenekar is mintha bizonyos pillanatokban szétcsúszott volna, és tényleg csak a hatalmas slágere tudott bárkit testileg és lelkileg megmozgatni. Pedig lett volna erre még egy csomó más alkalmas száma (I'm Good I'm Gone például), de így aztán a szomorú dalok mellé a ráadásra egy szomorú látvány is jutott: a dobos beült játszani, de aztán ő is levonult a színpadról, mert senki sem hívta őket vissza. 6/10 (klág)

AVP 6710
Fotó: Szilágyi Anna / Index

Stormzy

Kendrick Lamar előtt egyáltalán nem volt biztos, hogy Stormzy koncertje lesz A Rapbuli a Szigeten. Utólag belegondolva viszont elég faszán megmutatta, hogy a grime sokkal inkább való nagyszínpadra, mint a trap, egész egyszerűen azért, mert részben olyan tört ritmusú klubzenéken alapul az egész, amit élvezet hallgatni bitang hangrendszeren. Stormzy ráadásul tényleg olyannak tűnt, mint aki élvezi a fellépést, még ha nem is lehetett egy idő után különbséget tenni a számai között. Mindenesetre az igyekezet megvolt, az már más kérdés, hogy a befutását jelentő Shut Up című számnak egy nagyon bénán felpimpelt verzióját adta elő indokolatlan amen breakes pergőkkel, mintha a közönség nem azt akarná hallani, amivel Stormzy Anglia királya lett, hanem annak csak egy bazári másolatát, amit a tágabb rokonságnak lehet mutogatni. 6/10 (sajó)

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?