A család szerint az orvosa a felelős Prince haláláért

2018.08.25. 13:53

Prince családja beperli a zenészt a halála előtti napokban kétszer is kezelő orvost – írja a Pitchfork.

Prince 2016 áprilisában halt meg, a halálát gyógyszer-túladagolás, ezen belül is fentaniltartalmú fájdalomcsillapító okozta. A fentanil egy szintetikus opioid, amely ötvenszer erősebb, mint a vele rokon heroin. Az utólagos vizsgálat szerint Prince azt hihette, a Vicodinhoz hasonló, receptre kapható gyógyszer vesz be, de valójában feketepiaci tablettákat kapott, azóta se tudni, honnan. Akkor senki ellen nem emeltek vádat.

A család azért döntött a per mellett, mert úgy gondolják, hogy az orvos, Michael T. Schulenberg nem tudta megfelelően felmérni, értékelni és kezelni Prince opioidfüggőségét, aminek jelentős szerepe volt a zenész halálában, noha előre látható volt, hogy ha nem kezdenek vele valamit, az állapota ide fog vezetni.

A család 50 ezer dollár (13,9 millió forint) kártérítést követel, de az orvos ügyvédje szerint a vád teljesen alaptalan, kiállnak a Prince-nek nyújtott kezelés helyessége mellett, és állnak a per elébe.

Az opioidok a legerősebb fájdalomcsillapítók, lehetnek természetes, félszintetikus vagy szintetikus vegyületek. Az utóbbi években az Egyesült Államokban egyre súlyosabb problémát okoz az opioipfüggőség, a problémáról legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesebben. Tavaly ősszel Donald Trump amerikai elnök már egészségügyi szükségállapotot hirdetett a probléma kezeléséért.

Egy júniusi tanulmány szerint minden ötödik fiatal amerikai felnőtt opioidok miatt hal meg. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint az opioidok, beleértve a vényköteles változatokat, a heroin és a fentanil rekordot jelentő több mint 42 ezer amerikai halálát okozták 2016-ban. A becslések szerint csak ebben az évben 1,7 millió évnyi emberélet veszett oda idejekorán az opioidok miatt, ami több, mint amennyi a HIV/AIDS, a magas vérnyomás és a tüdőgyulladás számlájára írható. A vizsgált évben minden 65. amerikai halálát opioid fájdalomcsillapítók okozták, ami 2001-hez képest 296 százalékos növekedést jelent.

Az opioidproblémára az is segít ráirányítani a figyelmet, hogy az utóbbi években több híresség halálában is szerepet játszottak ezek a szerek. Prince mellett egy másik zenész, Tom Petty tavaly októberi halálát is gyógyszer-túladagolás okozta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?