Azt mondják róluk, furák, de kicsit sem bánják

2018.08.28. 16:32

"A zenénk sokszor pörgős, megőrülős. Olyan, mintha egy helikopter felkapna, majd letenne valahol" – mondta saját számairól a TPSRPRT zenekar, amelynek első első stúdióban rögzített anyaga a Stenken hallható először.

A fura nevű TPSRPRT 2014-ben jött létre, ekkor csatlakozott a kezdetben a számítógépén és gitárján kísérletező Gutema Dávidhoz basszusgitáron Török Virág (a lemezen még ő hallható, élőben Mushu Israel váltotta), a dobok mögött Nagy Sándor, valamint Tóth Arnold az elektronikus vonallal.

A zenekar nem kevés fejtörést okozó nevével kapcsolatban Gutema Dávid elárulta: "Nem akart kiejthető lenni, csak az volt a szempont, hogy ilyen név ne legyen még egy a világon. Nem álmodtunk célokat és brandet a zenélés köré, inkább eszközként használjuk a szellemi felfrissülésre."

A zenekar sokáig mindenféle online jelenlét nélkül koncertezett, abban bízva, hogy a barátok által terjesztett hír hitelesebb bármilyen netes nyomulásnál. A merész taktika végül bejött, egyre több embert vonzottak a fellépéseikre. "Az emberek azt mondják, furák vagyunk, aminek mi örülünk. A show helyett a rítusra fókuszálunk" – mondják.

Az 1 című bemutatkozás célja az volt, hogy a koncerteken jól működő, a közönséget beindító számok minél kevesebb utómunkával legyenek rögzítve, mintha a lemezen is élőben szólnának. Így az otthon rögzített anyagok után a zenekar stúdióba vonult, a lemezt pedig Miskolczi Márton és Győrffy Máté segédletével rögzítették a Kepler Stúdióban.

A dalok próbákon és kanapékon születtek, Arnolddal elektronikus zenével is foglalkozunk és az egyik fókusz az volt, hogy kerüljön fúzióba a hangszer és a kompjúter. A másik szempont pedig a faék egyszerűségű témák voltak, amik improvizatíve kibonthatók. Igyekeztünk ambivalens világokat felépíteni, nem akartuk, hogy érzelmileg irányítsanak a hangok, hanem inkább egy neutrális miniverzumot modelleztünk, amelyik nem akarja folyton lekötni a figyelmed, hanem hagy gondolkodni. Még sose hallottuk magunkat ilyen minőségben. Megszoktuk, hogy trash erősítőkből szólunk dohos pincékben. Azokat a számokat vettük fel az albumra amiket nagyon szeretett a közönség a koncerteken és úgy is vettük fel, mintha koncerteznénk, kevés utómunkával. Egy igazi élő album lett, és nagyon szeretjük

– mondta az anyagról Gutema Dávid, aki szerint autóvezetéshez és filmekhez illenek a legjobban a számaik.

A TPSRPRT szeptember elsején, szombaton, tartja a lemezbemutató koncertjét az A38 Hajón, ahol a Képzelt Várossal játszanak, később, szeptember 15-én pedig az ukrán Komissiya egyik előzenekara lesznek az Aurórában, ahol rajtuk kívül a Somersault Boy és a Mambo Rumble is koncertezik.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?