Azt mondják róluk, furák, de kicsit sem bánják

2018.08.28. 16:32

"A zenénk sokszor pörgős, megőrülős. Olyan, mintha egy helikopter felkapna, majd letenne valahol" – mondta saját számairól a TPSRPRT zenekar, amelynek első első stúdióban rögzített anyaga a Stenken hallható először.

A fura nevű TPSRPRT 2014-ben jött létre, ekkor csatlakozott a kezdetben a számítógépén és gitárján kísérletező Gutema Dávidhoz basszusgitáron Török Virág (a lemezen még ő hallható, élőben Mushu Israel váltotta), a dobok mögött Nagy Sándor, valamint Tóth Arnold az elektronikus vonallal.

A zenekar nem kevés fejtörést okozó nevével kapcsolatban Gutema Dávid elárulta: "Nem akart kiejthető lenni, csak az volt a szempont, hogy ilyen név ne legyen még egy a világon. Nem álmodtunk célokat és brandet a zenélés köré, inkább eszközként használjuk a szellemi felfrissülésre."

A zenekar sokáig mindenféle online jelenlét nélkül koncertezett, abban bízva, hogy a barátok által terjesztett hír hitelesebb bármilyen netes nyomulásnál. A merész taktika végül bejött, egyre több embert vonzottak a fellépéseikre. "Az emberek azt mondják, furák vagyunk, aminek mi örülünk. A show helyett a rítusra fókuszálunk" – mondják.

Az 1 című bemutatkozás célja az volt, hogy a koncerteken jól működő, a közönséget beindító számok minél kevesebb utómunkával legyenek rögzítve, mintha a lemezen is élőben szólnának. Így az otthon rögzített anyagok után a zenekar stúdióba vonult, a lemezt pedig Miskolczi Márton és Győrffy Máté segédletével rögzítették a Kepler Stúdióban.

A dalok próbákon és kanapékon születtek, Arnolddal elektronikus zenével is foglalkozunk és az egyik fókusz az volt, hogy kerüljön fúzióba a hangszer és a kompjúter. A másik szempont pedig a faék egyszerűségű témák voltak, amik improvizatíve kibonthatók. Igyekeztünk ambivalens világokat felépíteni, nem akartuk, hogy érzelmileg irányítsanak a hangok, hanem inkább egy neutrális miniverzumot modelleztünk, amelyik nem akarja folyton lekötni a figyelmed, hanem hagy gondolkodni. Még sose hallottuk magunkat ilyen minőségben. Megszoktuk, hogy trash erősítőkből szólunk dohos pincékben. Azokat a számokat vettük fel az albumra amiket nagyon szeretett a közönség a koncerteken és úgy is vettük fel, mintha koncerteznénk, kevés utómunkával. Egy igazi élő album lett, és nagyon szeretjük

– mondta az anyagról Gutema Dávid, aki szerint autóvezetéshez és filmekhez illenek a legjobban a számaik.

A TPSRPRT szeptember elsején, szombaton, tartja a lemezbemutató koncertjét az A38 Hajón, ahol a Képzelt Várossal játszanak, később, szeptember 15-én pedig az ukrán Komissiya egyik előzenekara lesznek az Aurórában, ahol rajtuk kívül a Somersault Boy és a Mambo Rumble is koncertezik.

Ne maradjon le semmiről!