59 évesen meghalt az algériai-francia énekes, Rachid Taha

2018.09.12. 13:17

Szívrohamban, 59 évesen meghalt az algériai születésű, 1968 óta Franciaországban élő Rachid Taha, a rai-rock úttörője - közölte a francia sajtó.

A 80-as évek francia rockszínterének meghatározó figurája, Rachid Taha 1958. szeptember 18-án született Oran mellett, hatvanadik születésnapját már nem érhette meg. A szívroham miatti halál Lilac-i házában érte szeptember 11-én éjjel, közölte a család.

Taha 1981-ben, már Lyonban élve alapította meg a Carte de Séjour, azaz Tartózkodási Engedély nevű zenekarát. Az együttes feloszlása után Taha szólóban is világhírű lett, tíz lemezt adott ki a saját nevén.

Zenéjére a legnagyobb hatást talán az algériai folk zene, a rai és a rock gyakorolta, de merített a punkból vagy az elektronikából is. Egyik legnagyobb sikere a Diwan című album volt, amelyen maghrebi arab hagyományos dalokat dolgozott fel. 

Koncertezett közösen Patti Smith-szel, Robert Planttel és Brian Enóval. Magyarországon is többször járt, legutóbb a Szigeten 2016-ban.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?