Első világháborús díszletben szól nagyot a Hulljatok levelek

2018.10.30. 17:47

Makó Dávid a folkból és bluesból táplálkozó The Devil's Trade nevű szólóprojektjével szeptember végén egy német kiadónál hozta ki legújabb, A What Happened To The Little Blind Crow című lemezét. A Hulljatok levelek című szám egy extra (extra-borongós, megrendítő erejű) dal, amelyik nem szerepelt az albumon, most azonban egy első világháborús klipet kapott, amit a Stenken lehet először megnézni.

A többek között a Muzsikás együttes által is játszott dal Makó Dávid előadásában 2016 telén került fel először a YouTube-ra, az amatőr felvétel az Alpokban készült, 1800 méter magasan, egy fogadóban, majd a Crippled Black Phoenix tagjával, Justin Greavesszel is készült egy közös verzió a német erdők mélyén. A mostani videót jegyző Magyar Dániel az Alpokban készült felvételbe szeretett bele azonnal.

Most is kiráz a hideg, ha erre gondolok. Ahogy indul a felvétel, látni Dávid sziluettjét és a hegyeket az ablakon keresztül. Ha így maradt volna a klip, azt sem bántam volna. Ömlik be a fény, érzed a meleget, de pontosan tudod, hogy kint borotvaéles a fagy. Tisztán emlékszem, hogy napokra a hatása alá kerültem, és nem eresztett ez az érzés. Akkor sajnos (vagy szerencsére) úgy alakult, hogy a munkám miatt csak vágyálom maradt ez az animációs klip, ami most megszületett.

– mondta Magyar Dániel, aki közel húsz éve mozog a 3D/VFX-iparban, ezalatt számos nemzetközi produkcióban részt vett, dolgozott többek között a Toy Story első részének egyik írójával, a Jégkorszak látványtervezőjével és David Attenborough-val is. Olyan zenekarokkal működött közre, mint Hiperkarma, az Ördög, a Polly is Dead, a Shapat Terror, a Chief Rebel Angel vagy a Tisztán a Cél Felé, valamint az első magyar 3D-s animációs filmen, az Egon és Döncin is dolgozott.

Idén nyáron aztán a Hulljatok levelek egy újabb verzióban is felkerült a netre (a Happy Music Is Shit session részeként), ez adta meg a végső lökést a most megjelenő klip készítőjének és rendezőjének, aki ezután Facebookon írt rá Makó Dávidra, akkor még csak csak egy animációs filmhez gondolva a zenét. Magyar Dániel akkor éppen egy első világháborús projekten dolgozott, amihez rengeteg képet vadászott le a netről, hogy azok alapján hitelesen tudja 3D-ben modellezni a helyszínt és a kort.

Ekkor talált egy fotót két katonáról a lövészárokban, az egyikük teljesen úgy nézett ki, mint a zenész, ezért eldöntötte, hogy a dalból inkább klipet készít.

Magyar Dániel négy hónapon keresztül dolgozott a videón, amely teljes egészében 3D-s technológiával készült, Makó Dávid jeleneteit egy greenbox stúdióban vették fel, majd azt követően illesztették bele a számítógépen modellezett első világháborús világba.

 "Még mindig nehéz elhinnem, hogy Danival dolgozhattam. Régi ismerősök vagyunk, de annyira más ligában játszik, hogy bennem fel sem merült soha, hogy akár csak meg merjem kérdezni, készítene-e klipet nekem. Aztán egyszer csak rámírt, hogy elindított benne valamit ez a dal. A víziója pedig tökéletesen rímelt az én világomra. Ritka az ilyen alkotói folyamat, ha egynél több ember van jelen benne, de ezért tartom fontosnak, hogy az alkotás célja, motivációja valamilyen belülről feszítő, felemésztő energia legyen. Egyre kevesebb ilyen alkalom adatik meg az irgalmatlan káoszban és egyre nehezebben élünk ezekkel a lehetőségekkel. Pedig az ilyen egymásratalálások az élet értelme" – mondta a közös munkáról a zenész.

Makó Dávid nemrég még a Crippled Black Phoenix társaságában turnézott, jelenleg pedig Jonathan Hultén (Tribulation) mellett járja Európát. A What Happened To The Little Blind Crow magyarországi lemezbemutatója november 2-án, pénteken, lesz az Instantban, ahol Jonathan Hultén mellett a Sonya is fellép, ők szintén nemrég jelentkeztek új klippel, sőt, egy EP-vel is.

Ne maradjon le semmiről!