Ez a dallam fog szólni az év egyik legjobban várt magyar filmjében

2018.11.21. 16:35

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan sikerének egyik váratlan hozadéka az volt, hogy a zenéje is legalább annyira ismert lett, mint a film, aminek a dalait aztán teltházas koncerteken játszotta a direkt erre a célra alakult VAN zenekar. A zenekarban ott volt a rendező Reisz Gábor, az azóta egyre sikeresebb karriert építő Csorba Lóránt, a főszereplő Ferenczik Áron pedig felvételről énekelt hozzá, de ez nem volt baj, mert még így is sokan énekelték vele a Nincs baj vagy a Viszlek magammal szövegét. (A filmzenéről akkor itt beszéltünk Reisszel és Csorbával.)

2018 végén pedig jön Reisz következő filmje, a Rossz versek, amihez kicsit megbolondították a VAN filmzenekart: Csorba és Reisz mellé érkezett Kálmán András (Manaky), az énekest pedig a nálunk is többször emlegetett Papaver Cousinsból szerezték, Szendrey-Nagy Olivér személyében. És most itt az Indexen meg is lehet hallgatni, hogy az új zenekartól mit lehet várni az új filmhez: megérkezett klipestül együtt a Most, a Rossz versek első betétdala, aminek a témája a sajtóanyag szerint többször is fel fog majd tűnni a filmben.

A klip a film forgatásán készült képsorokból áll össze, de olyanokból, amiknél nem forgott a kamera, és a szereplők várják, hogy kezdődjön a felvétel.

Azokból a kis csendekből vágtuk, amikor a csapó csattanásával már elindult a felvétel, de a rendezői “Tessék”, ami a jelenet valódi indulását jelzi, még nem szólalt meg

- mondja Reisz.

De azért elég sok részletet meg lehet ismerni a filmből: hogy például Hajdu Szabolcs tesitanár lesz benne, a cselekmény egy része Párizsban is fog játszódni (ehhez francia nyelvű csapó is járt), illetve hogy visszatér pár karakter a Van-ból, mint a főszereplő barátai.

A Rossz versek sztorija önéletrajzi ihletésű, de fiktív. A film főszereplője egy harmincas fickó, Tamás, akit a rendező alakít, és akivel épp most szakított a párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna. Tamás ezért visszaköltözik Budapestre, ahol a múltjába révedve próbálja megfejteni, hogy hol csúszott ki a kezéből az élete. A film négy idősíkon játszódik, megismerhetjük Tamást gyerekként, kiskamaszként, majdnem felnőttként, és végül Reisz Gábor alakításában felnőttként.

A Rossz versek 2018. december 27-én kerül a mozikba. A Rossz versek premier előtti vetítését követően tartják az album bemutató koncertjét a Toldi moziban, december 13-án. A dalok a koncert előtt elérhetők lesznek Spotify-on is. 

Ne maradjon le semmiről!