A lány, aki egy fehér bölénnyel vágott bele élete kalandjába

2018.11.26. 15:10

A messzi északra, egyenesen a hó és a jég birodalmába repít az Indigó néven zenélő Palágyi Ildikó legújabb klipje. A Northern Song animációs videóját a MOME egyik mesterszakos hallgatója, Ászity Boglárka készítette el, és a Stenken lehet először megnézni.

A Felvidéken született Palágyi Ildikó 2016-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének előadóművész szakán, majd 2018-ban a tanári mesterképzésen. Saját formációját 2015 tavaszán alapította meg, amellyel aztán épp idén hozta ki a Salt című debütlemezét. Ezen szerepelt a looper segítségével született Northern Song is, amelyről az alkotó így mesélt:

A dal egy képzeletbeli északi utazás zenei lenyomata. Bár még sajnos nem jártam északon, amióta az eszemet tudom, erős érzelmi kötelék fűz a skandináv vidékhez. Még 2016-ban történt, hogy egy norvég jazzlemez hallgatása akkora hatással volt rám, hogy egy pillanat alatt úgy éreztem, már nem a budapesti kis szobámban vagyok, hanem egy norvég város utcáin lépkedem. Ebből az élményből született a Northern Song. A koncepcióm az volt, hogy hangról hangra, szólamonként épüljön fel ez az emlékkép, melyben összemosódik a képzelet, az álom és a valóság. Zeneileg ehhez tökéletes eszköz a looper és a különböző elektronikus effektekkel való játék.

Indigó állítása szerint azonnal tudta, hogy a számhoz animációs videó dukál. Mivel ekkoriban találkozott a Designisso által a hűvös elegancia királynőjeként emlegetett Ászity Boglárka munkáival, őt kérte fel a dal videójának elkészítésére.

"Ildikó hatalmas szabadságot adott azzal, hogy nem kötött semmihez, és rám bízta a történetet. Nagyon örültem, hogy a dal északi tematikájú, ugyanis nagyon szeretem ezt a vidéket és az ottani életszemléletet. Az animáció dinamikáját a zene ritmusa határozta meg. Volt pár elem, amiben már a kezdetekkor biztos voltam, ez a vadászat, a bölény - ami nekem szinte totemállatom - és az északi fény. Volt, hogy órákon keresztül hallgattam a dalt, és közben rajzoltam és írtam hozzá. Ha megszületett egy jelenet, elküldtem Ildikónak, és közösen alakítottuk tovább, amíg meg nem született a végleges történet" – mondja a munkáról Ászity Boglárka animációs tervezőművész, aki szerepelt már a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is.

A szinopszis szerint a klip az északi fény születését meséli el:

A skandináv vidékeken, ha valaki bizonyítani szeretne, vadászatra indul. Egy lány – egy fehér bölénnyel az oldalán – szintén elindul, és az út, amit bejár, nehezen járható, hegyvidékes, hideg tájon vezet keresztül. Amikor azonban találkozik a levadászandó állattal, rájön, hogy a pusztítás és az ezzel járó kiváltság nem old meg semmit. Bátor döntésével megadja magát a megérzésének, meghagyja az állat életét, aki ajándékként északi fényt varázsol az égre. Ez a történet is azt bizonyítja, érdemes hallgatnunk megérzéseinkre, és nem kell mások elvárásai szerint cselekednünk, és ebből sokszor csodák születhetnek.

A Northern Song klipjét itt lehet megnézni:

Palágyi Ildikó a zenei tanulmányaival párhuzamosan az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán gyógypedagógus, logopédus és pszichopedagógus diplomát szerzett. Énekesi pályája mellett a Zeneakadémia óraadó tanára, emellett gyógypedagógusként és énektanárként is dolgozik, valamint zenei improvizációs és alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozásokat is tart.

A Northern Song klipjét december 6-án, csütörtökön, koncerttel egybekötve mutatják majd be a budai Tinta Art Caféban, ahol a videót jegyző Ászity Boglárka munkái is ki lesznek állítva.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?