Végre most már turulrap is van kis hazánkban

2018.12.04. 14:54

Dé:Nasht eddig maximum azok ismerhették, akik valamennyire figyelemmel követik az utóbbi időszakban berobbanó Krúbi pályafutását, például a Schmuck Andorról szóló rapdal közreműködőjeként. Most szólóban elkészítette a legelső videóklipjét, ami gyakorlatilag az ősmagyar eredettörténet kifordítása Dé:Nash karakterének megszületéséről, ahogy ő fogalmaz

Genezis, önnönmagam és népem eredetmondája.

A mélymagyarságot újhullámos hiphoppal keverő Turul klip gyakorlatilag a rapperek kivagyiságát és önmeghatározását vegyíti az őstörténeti elmeséléssel, de nyilvánvalóan közben görbe tükröt is tart a szélsőségesebb nacionalisták felé, miközben a szöveg rovásírással van feliratkozva.

Dé:Nash saját bevallása szerint egy végtelenül korrekt középosztálybeli keresztény családban, Budakeszi favellái között cseperedett fel, hébe-hóba cigányfalvakban önkénteskedik, és szociológiát hallgat az ELTE-n, de érdeklik őt – ahogy ő fogalmaz – az alt-right és egyéb perverz mozgalmak is.

A Turul a saját EP-jének az előfutára, amiről mindössze annyit írt, hogy Mr. Busta és a Kárpátia inspirálta. Innentől pláne nehéz elvonatkoztatni a Bëlga 2002-es Nemzeti hip-hop című számától, ami alapvetően társadalomkritikának és paródiának indult, hogy aztán mai szemmel nézve kiderüljön, évekkel korábban megjósolta a hungarista hiphop létrejöttét. Ilyen tekintetben Dé:Nash Turul című számát akár poszthungarista hiphopnak is lehetne nevezni, bár lehet, hogy ehhez még kicsit korán van.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?