Anima Sound Systemet dolgozott fel többek között Presser Gábor is

2018.12.17. 15:10

Idén 25 éves az Anima Sound System, és ennek örömére nálunk debütál az Anima & Animus c. dupla válogatáslemez, amelyen ismert és feltörekvő zenészek gondolták újra a szombathelyi zenekar legismertebb dalait. A feldolgozók között van például Presser Gábor, Müller Péter, a Csík Zenekar és a Carbonfools is olyan feltörekvők mellett, mint Iamyank, az Analog Balaton vagy az Agavoid.

A 25 számos duplalemez ma csak nálunk egy Youtube-playlisten keresztül hallható, de holnaptól digitálisan is elérhető lesz minden felületen, illetve januárban fizikai formában is megjelenik.

Anima Sound System: ANIMA & ANIMUS - YouTube

Sign in now to see your channels and recommendations!

A feldolgozások elég eklektikusak lettek, van dub, rock, népzene és elektronika is a lemezen, de Prieger Zsolt zenekarvezető szerint ez természetes, hiszen ez mindig is jellemző volt az Animára. Prieger többek között kiemelte a szerinte meglepő feldolgozásokat is, mint a Csinálj gyereket! Jordán Adél és a Puszi előadásában vagy Shalom a Pozwakowski metál és dub kombinációjában.

Mindenkit arra kértem, hogy forgassák ki, szedjék szét a dalokat, vigyék bele magukat, és ez sikerült is, szeretem ezt a lemezt, főleg, hogy páran jobbat csináltak a dalainkból, mint mi magunk.

- írja Prieger, aki kitért arra is, hogy nem kell a zenekar tagjának lenni ahhoz, hogy egy zenész részt vegyen az alkotómunkában. Prieger kitér arra is, hogy miért Anima & Animus lesz a dupla feldolgozáslemez címe.

Utal Carl Gustav Jungra, és a bennünk élő női- és férfi-lélekről szóló elméletére. Az "anima" a férfiben élő nő, az "animus" a nőben élő férfi. Részben ez teszi lehetővé, hogy megtaláljuk a párunkat, ezért érezzük úgy, hogy a másikat ősidők óta ismerjük. Róluk van elnevezve az egyik és a másik lemezoldal, külön színekkel jelölve, és e kettőből áll össze az egész, rátalálva virtuálisan a maguk lemez- és dalpárjára. 

Az is kiderül, hogy sok előadó már a koncertrepertoárjába is beépítette a maga feldolgozását, mint az Ethnofil, Iamyank vagy a Csík Zenekar.

Az Anima Sound Systemet élőben legközelebb a budapesti Ellátóházban lehet elcsípni december 27-én, ahol a lemezen szereplő dalok közül is válogatnak majd.

Ne maradjon le semmiről!