Elhunyt Peter Ogi, az első magyar punkzenekar alapítója

2019.01.02. 20:07 Módosítva: 2019.01.07. 06:02

Hatvannégy éves korában elhunyt Peter Ogi, vagyis Hegedűs Péter, a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyénisége, az első magyar punkzenekar, a Spions alapítója.

A hvg.hu több forrásból is úgy értesült, hogy elhunyt Peter Ogi, a zenész holttestére a lakásában találtak rá.

Peter Ogi a Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte zenei tanulmányait először gitárosként, később zeneszerző szakon. Zeneszerzőként elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiát, majd a 70-es évek közepén Molnár Gergellyel megalapította az első magyar punkzenekart, a Spionst.

1978-ban elhagyta Magyarországot, az első időszakban Párizs és London között ingázott és Malcolm McLarennel, a Sex Pistols producerével dolgozott, közreműködött McLaren akkori együtteseinek lemezfelvételeiben: Adam Ant, Bow Wow Wow, Boy George munkatársa volt. A kilencvenes évektől Ogi főleg Magyarországon alkotott, számos magyar film zenéjét jegyezte.

Betegség miatt egy időre visszavonult a zenéléstől, de 2003-ban újból koncertezni kezdett. Először egy akusztikus, unplugged jellegű zenekarral a Central Europe Cafe-val (a tagok között Korom Attila, Magyar Péter) ezt a formációt az OgiOneMan Társulat követte (Bujdosó Jánossal, Molnár Balázzsal), majd 2007 nyarától fiatal zenészekkel lép fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport