Óránként 130 forintért gyártották Bangladesben a Spice Girls pólóit

2019.01.21. 11:20

Óránként 35 pennyt, átszámítva közel 130 forintot kerestek azok a bangladesi gyári dolgozók, akik a Spice Girls új pólóit készítették, derül ki a Guardian cikkéből. Az újra éledező popcsapat eredetileg jótékony célból indította el a kampányt, amellyel a nemek közötti egyenlőségre akarták felhívni a figyelmet, azonban kiderült, hogy a pólókat gyártó női dolgozókat folyamatosan verbálisan inzultálták és zaklatták a munkahelyükön.

Az #IWannaBeASpiceGirl (Spice Girl akarok lenni) feliratú pólókat a riport szerint főleg nők gyártották Bangladesben, sokszor napi 16 órában, és a főnökeik „prostituáltak lányaiként" hivatkoztak a dolgozókra, ha nem tudták tartani a napi penzumot.

A pólókat 19,40 fontért, vagyis közel 7 ezer forintért árulták, a befolyó összegből pedig a Comic Relief nevű szervezett női egyenjogúsági programját támogatták. Minden eladott pólóból 11,60 fontot kapott a szervezet, pontosabban kapott volna, mert a Guardian szerint a pénz még nem érkezett meg. A gyár egyik gépésze elmondta a Guardiannek, hogy alig kapnak fizetést, és embertelen körülmények között dolgoznak. Ráadásul az is kiderült, hogy a gyár a bangladesi kormány egyik miniszterének a társtulajdona.

A Spice Girls a hír hallatán bejelentette, hogy saját zsebből fizetik a vizsgálatot a gyár munkakörülményeivel kapcsolatban. A pólók gyártásáért felelős cég magára vállalta a felelősséget, és visszaadja a pénzt azoknak, akik igénylik, azonban azt is hozzátette, hogy az állítások egyszerűen nem igazak a gyárral kapcsolatban.

Ne maradjon le semmiről!