Máris 1500 tweetben gyalázták a transznemű, meleg francia Eurovízió-versenyzőt

000 1CP9OA
2019.01.27. 16:28

A marokkói, muszlim családból származó, meleg, női parókákban fellépő, Conchita Wurst-rajongó Bilal Hassani még épp csak megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál selejtezőjének francia döntőjét, de már folyamatosak ellene a homofób és transzfób támadások; LMBT-szervezetek már 213 panaszt nyújtottak be ellene irányuló gyűlöletbeszéd miatt - írja a Metro a Stop Homophobie tweetje alapján.

Két homofóbiaellenes francia szervezet, az SOS Homophobie és az Urgence Homophobie közösen jelentette be: LMBT-barát ügyvédekkel együtt dolgoznak azon, hogy bejelentést tegyenek minden egyes közösségimédia-felhasználóról, akik Bilal Hassanit szidalmazzák, vagy fenyegetik.

A szervezetek közölték: már több mint 1500 olyan Twitter-üzenetet azonosítottak, amelyek "támadóan, diszkriminálóan vagy fenyegetően beszélnek Hassaniról orientációja és/vagy megjelenése miatt". Leszögezik: a homofóbia és a transzfóbia "nem vélemény, hanem bűncselekmény". Mint írják, eddig 213 panaszt adtak be gyűlöletbeszéd miatt. A szervezetek által készített képernyőfelvételeken a trágárságokon kívül különféle kivégzésekről szóló képek is vannak.

Az 1999-ben, Párizsban, marokkói muszlim szülők gyerekeként született Bilal Hassani szombaton nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivál francia válogatójának döntőjét Roi (Király) című, önmagunk elfogadásáról szóló dalával, így ő képviseli az országot a dalversenyen.

Hassani 2015-ben vált szélesebb körben híressé - korábban csak Youtube-csatornájának követői ismerték -, amikor The Voice Kids című tehetségkutatóban előadta a 2014-es Eurovízió győztese, a szintén transznemű Conchita Wurst Rise Like a Phoenix című dalát.

A fellépésein Kim Kardashian stílusa előtt tisztelgő Hassani interjúiban elmondta: nem akar a létező skatulyák szerint gondolni magára, és nem tartja magára érvényesnek a női és férfi sztereotípiákat: női ruhákban és női parókában lép fel, de férfiként beszél saját magáról. Youtube-csatornáján bújt elő melegként, és saját bevallása szerint 9 éves kora rajong az Eurovízióért, "a művészi és a szimbolikus részéért is: a rengeteg kultúrát és különbözőséget a zene hozza össze, és ez igazi varázslat".

(Borítókép: Bilal Hassani. Fotó: Gilles Scarella / AFP)

Ne maradjon le semmiről!