Húszan húszféleképpen dolgozták fel a Magna Cum Laudét

2019.01.28. 10:51

A feldolgozáslemez az, amit akkor szokás kiadni, amikor egy zenekarnak már van olyan életműve (vö. „letettek valamit az asztalra"), amiből lehet szemezgetni. Kétalbumos zenekar nótáit a kortársakkal átszabatni nem tanácsos, ennél masszívabb archívum kell. Legutóbb a Tankcsapda járta el ezt a táncot, és menten duplázva, egy albumon őket dolgozták át a kollégák, a másikon meg ők a kollégákat. Február 1-jén pedig megjelenik a Gyulai HÚSZfeldolgozó, a húsz éve létező és ezalatt hét stúdióalbumot megjelentető Magna Cum Laude zenekar előtt tisztelgő album. 

A jubileumi válogatásalbumon összesen húsz nóta szerepel, olyan zenészek és zenekarok feldolgozásában, mint például a Republic, a Kowalsky meg a Vega, a Hooligans, Palya Bea, Ruzsa Magdi, Ganxsta Zolee és a Kartel, Charlie, a Beatrice vagy épp Majka, aki a zenekar messze legnagyobb slágerét, a Pálinka dalt dolgozta át, ezt már meg is jelentették (ott van fent).

A Pálinka dal egy nagyon emblematikus Magna Cum Laude-nóta. Mi egy kicsit majkásítottuk – katonásabbra akartuk venni, hogy egy kicsit erőszakosabban szóljon, mint az eredeti. Nem először csinálunk ilyet, korábban a Tankcsapdának és Ganxstáéknak is dolgoztunk fel számokat. Én szeretem ezeket a munkákat, mert olyan nótákat lehet énekelni, amiket amúgy nem szoktunk. A Magna Cum Laudéval egyébként nagyon jó kapcsolatban vagyunk, Misivel már dolgoztunk együtt, de a többiekkel is vannak közös emlékeink – például egy helyre jártunk kártyázni Békéscsabán. Ők olyan típusú emberek, akik szeretik az életnek azt az oldalát, amit mi, úgyhogy nagyon sok a hasonlóság

– mondta Majka. A katonás, erőszakosabb betét és stíl egyébként egy másik Majkához köthető feldolgozásból is ismerős lehet, a Depeche Mode Personal Jesus-átdolgozásából.

Arról, hogy a lemezre mely nóták kerüljenek, közösen döntöttek a zenészek. Elsősorban a Magna Cum Laude tagjai javasoltak dalokat annak alapján, hogy szerintük melyik sláger állna legjobban a zenekaroknak, de persze maguk az előadók is ötleteltek. A Road esetében több nóta is felmerült, végül a Főnököm című szám mellett döntöttek. A teljes dallista:

  1. Majka – Pálinka dal
  2. Beatrice – Mid nem voltam még neked
  3. Republic – Színezd újra
  4. Hooligans – Ugorj
  5. Budapest Bar – Vidéki Sanzon
  6. Csík zenekar – Volna-e kedved
  7. Kowalsky meg a Vega – Lehet, hogy eltört
  8. Ganxsta Zolee és a Kartel – Engem nem lehet szeretni
  9. Rúzsa Magdi – Te légy most
  10. Karácsony János James – Pillangó
  11. Road – Főnököm
  12. Heincz Gábor Biga – Te, a hőmérséklet és én
  13. 100 Folk Celsius – 999
  14. Ladánybene 27 – Túl későn
  15. Bagossy Brothers Company – Kánon Keringő
  16. Neoton Familia Sztárjai – Nem akarok többé gondolni rád
  17. Charlie – Átkozott nők
  18. Balázs Fecó – Fekete
  19. Palya Bea – Minek adtál
  20. Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák – Sirató