Szörnyeteg rejtőzött a szomorú szakítós számok mögött

063 469534676
2019.02.28. 23:55
Egy kiskorú rajongójával váltott, szexuális tartalmú üzenetei miatt már az FBI is nyomoz Ryan Adams ellen. A szomorú számairól ismert, hétszeres Grammy-jelölt énekes-dalszerző az ismertségével visszaélve női zenészeket cserkészett be az interneten, akiknek koncertlehetőségeket és szakmai előrelépést ígért, és akikkel aztán valódi szörnyetegként viselkedett.

"Úgy éreztem magam, mint aki fuldoklik. Rettenetesen szomorú és magányos voltam mellette" – mondta a Ryan Adamsszel való házasságáról Mandy Moore, a Séta a múltba és a Rólunk szól című sorozat színésznője. Az énekesnőként is jegyzett Moore a WTF with Marc Maron című podcast vendégeként beszélt az "egészségtelennek" nevezett kapcsolatról, amelyben állítása szerint inkább anyának érezte magát, mint feleségnek.

A szólóban és a Whiskeytown tagjaként is ismert Ryan Adams turné közben ismerkedett meg az akkoriban szintén zenei pályán lévő Mandy Moore-ral még 2008-ban. Moore ekkor még csak 23 éves volt, Adams már a harmincas évei közepét taposta. A minneapolisi találkozás után összejöttek, a következő év februárjában már jegyben jártak, márciusában pedig össze is házasodtak. A házasságuk közel hat évet élt meg, 2015-ben jelentették be a szakításukat, de a válás jogi hercehurcái csak a következő év nyarán értek finisbe.

Mandy Moore és Ryan Adams 2010-ben
Mandy Moore és Ryan Adams 2010-ben
Fotó: /X17online.com / Northfoto

Adams aztán a szakítás és a válás traumáit dalok formájában írta ki magából, majd a Prisoner című album (itt írtunk róla) megjelenése idején több interjúban is elmondta, hogy a válás magánemberként ugyan megviselte, alkotóként viszont hihetetlenül felszabadította, és állítólag annyira jól érezte magát a stúdióban, mint már nagyon régen. "We disappear, we disappear” – ismételgette a lemez zárószámában, majd felsejlett néhány női nevetés, és szép lassan elhalkult a lemez.

Minden történet ijesztően hasonló

Február 13-án a New York Times nagyszabású leleplezőcikkben húzta rá a vizes lepedőt a 44 éves, hétszeres Grammy-jelölt énekes-dalszerzőre, amelyben hét nő – köztük az ex-feleség, Mandy Moore – vallott arról, hogy miket élt át Adams mellett, aki a többségüket a pályájuk egyengetésével, a karrierjük fellendítésével áltatta, a segítségének azonban súlyos ára volt. A felhozott vádak az érzelmi bántalmazástól a különböző szexuális vétségekig terjedtek.

A cikkben Adams modellből lett ex-menyasszonya, Megan Butterworth is megszólalt, aki nagyjából egy évvel azután jött össze a zenésszel, hogy annak véget ért a kapcsolata egykori feleségével, Mandy Moore-ral. Butterworth 27 éves volt, amikor megismerkedett a 41 éves Adamsszel, aki állítása szerint sosem ütötte meg, de a dühkitörései során gyakran megfélemlítette őt, vagy tárgyakat zúzott össze, miközben megpróbált beleszólni abba is, hogy kikkel dolgozzon vagy találkozzon.

Butterworth elmondta: miután tavaly elhagyta az őt érzelmileg bántalmazó zenészt, az telefonhívások, emailek és üzenetek százaival kezdte bombázni, amelyek egy részében többek között öngyilkossággal fenyegetőzött. Adams közben több képet is megosztott a volt menyasszonyáról az Instagramon, amelyeken megjelölte a nő barátait és egy családtagját is. Az egyik alá azt írta:

Vigyétek, amíg meleg, mert SZINGLI!

A szólóban és a remek Boygenius trió tagjaként is ismert Phoebe Bridgers 20 évesen ismerkedett meg a zenésszel. A kapcsolatuk eleinte szakmainak indult, Adams azonban az üzeneteiben rövidesen egyre nyomulósabbra vette a figurát. Állítólag még egy hete sem voltak együtt, amikor Adams már a házasságról beszélt, és szerette volna, ha a fiatal énekesnő elkísérné őt Európába, hogy előtte léphessen fel a turnéállomásokon.

Phoebe Bridgers
Phoebe Bridgers
Fotó: Wikipedia

Ám Adams hamarosan őt is nyomasztó üzenetekkel kezdte bombázni, tudni akarta, hol van éppen, telefonszexet követelt, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli magát, ha nem válaszol neki azonnal. A szakításuk után (2017-ben) Bridgers végül – nem kevés hezitálás után – néhány koncert erejéig valóban fellépett Adams előtt. "Aztán, az első nap, arra kért, hogy vigyek fel neki valamit a hotelszobájába. Mikor felértem, már teljesen meztelen volt."

A cikkben megszólalt még Courtney Jaye, valamint két másik, a neve elhallgatását kérő énekes-dalszerző is. Ők szintén hasonlókat éltek át Adams mellett, mint Phoebe Bridgers: a zenész a közelükbe férkőzve szakmai segítséget és fellépési lehetőségeket ígért nekik, majd jöttek a zaklató üzenetek, amikor pedig valami nem úgy alakult, ahogy szerette volna, hirtelen mégsem találta annyira fontosnak a tehetségek felkarolását, a karrierjük fellendítését.

Valami megváltozott bennem abban az évben. Egyszerűen nem akartam új zenéket készíteni

 – mondta Courtney Jaye, akit a Twitteren, a dalait dicsérve talált be Ryan Adams.

Attól félt, ő lesz az új R. Kelly

A vádak legsúlyosabbika egy most 20 éves nőtől érkezett, aki azt állította, hogy amikor 15-16 éves volt, Adams rendszeresen szextingelt vele, személyesen azonban soha nem találkoztak egymással. A Times cikkéből kiderült: kilenc hónap alatt több mint háromezer üzenetet váltottak egymással, amelyekben a lány olykor idősebbnek hazudta magát, Adams pedig bár többször megkérdőjelezte a szintén zenei pályáról álmodó rajongója korát, mégsem állt le a netes flörtöléssel.

Olyannyira nem, hogy egy alkalommal azt írta a lánynak: "Nagy bajba kerülnék, ha kiderülne, hogy így beszélünk egymással." Egy másik alkalommal meg ezt: "Ha ez kitudódna, azt mondanák, hogy olyan vagyok, mint R Kelley (sic!) lol" Bár a nevét félrepötyögte, a fiatal nők ellen elkövetett rémtetteiről hírhedt R. Kelly nevének felemlegetése jól jelzi, hogy valószínűleg Adams is sejtette: nem helyes, ami tesz. Ugyanezt erősíti az a tény is, hogy Adams nyomatékosan kérte a lányt, hogy tartsa titokban az üzenetváltásaikat.

Adams egy alkalommal azt írta a lánynak, hogy meg szeretné érinteni a mellbimbóját, egyszer pedig ledumáltak egy videóchatet, de Adams már akkor pucér volt, amikor a Skype-os beszélgetés elkezdődött. A fiatal nőt annyira kiábrándította a gondolat, hogy nőként csak a tárgyiasítást elviselve, lényegében szexért cserébe léphet előre a popszakmában, hogy inkább letett arról, hogy valaha is zenész legyen.

Még a bocsánatkérés is félrement

Mandy Moore nemcsak a podcastben, hanem a New York Times cikkében is beszélt a 2016-ban véget ért házasságról. Ebben azt fejtegette, hogy miután a férje szakmailag is rátelepedett, lényegében nem tudott szakmai kapcsolatokat építeni. A hatodik nagylemeze nem sokkal az esküvőjük előtt készült el, majd röviddel a házasságkötésük után jelent meg. Azóta nem tudott újabb albumot kihozni. "Mindig azt hajtogatta, hogy: nem vagy igazi zenész, nem játszol semmilyen hangszeren!"

Ryan Adams persze következetesen tagadja a cikkben megjelent állításokat. Miután a New York Times lehozta az anyagot, a Twitteren reagált az őt érő vádakra:

Nem vagyok tökéletes, és sok hibát elkövettem. Bár akaratlanul tettem, de ha valaha bárkit megbántottam, attól őszintén és nyilvánosan is elnézést kérek. De az a kép, amit ez a cikk fest rólam, félrevezetően pontatlan. Néhány részlete hamis színben tünteti fel a történteket, néhány részlete túlzó, néhány pedig egyenesen hamis.

A legsúlyosabb váddal kapcsolatban azt írta: soha nem kerülne intim közelségbe valaki olyannal, akiről azt gondolja, hogy kiskorú. A bocsánatkérésébe azonban belecsúszott egy olyan mondat is, amelyik sokakat kiakasztott. Azt írta, mélyen elszomorítja, hogy néhányan azt "hiszik", hogy fájdalmat okozott nekik, mire több Twitter-felhasználó kifakadt, hogy ezek az emberek nem csupán hiszik, hanem valóban át is élték ezt a fájdalmat.

Adams aztán az ügyvédjén keresztül tételesen cáfolta a cikk állításait, állítása szerint a közösségi médiában kizárólag zenéről kommunikált a rajongókkal és az általa ígéretesnek gondolt tehetségekkel, boldogan segített másokon, nem telepedett rá senkire, nem várt senkit pucéran a hotelszobájában, arról pedig hogy az egyikük kiskorú volt, nem tudott, hiszen a lány kb. 20 évesnek nézett ki a róla készült felvételeken.

Adams védekezése ellenére a tinédzserkorú rajongójával váltott szexuális tartalmú üzenetei miatt az FBI hamarosan nyomozást indított az ügyben.

A Times cikke nyomán aztán újabb előadók léptek elő: Karen Elson egy Instagram-posztban vallott arról, hogy neki is vannak Adamsstel kapcsolatos, traumatikus emlékei, de egyelőre még nem elég erős ahhoz, hogy ezekről beszélni tudjon, Liz Phair pedig egy sejtelmes Twitter-üzenetben utalt arra, hogy ő is élt át kellemetlenségeket, mialatt Adamsszel dolgozott.

A sor ezzel nem ért véget, újabb és újabb zenészek szólaltak meg az ügyben. Közben Phoebe Bridgers is újra jelentkezett, aki egy Twitter-posztban ezúttal arról írt, hogy Adams egyedül nem lett volna képes minderre, véleménye szerint valóságos kis hálózat segítette őt, amely olyan barátokból, zenésztársakból és egyéb munkatársakból állt, akik nem vonták őt felelősségre a tetteiért, amelyekről nyilvánvalóan tudniuk kellett.

És erre aztán előállt egy zenésztárs is, Todd Wisenbaker, Adams gitárosa személyében, aki egy Instagram-posztban részben elismerte Bridgers vádjait. "Volt idő, amikor az igazság helyett inkább az ő őrült változatát választottam, hiszen könnyebb volt azt elhinnem, mint hogy valaki képes arra, hogy ekkora szörnyeteg legyen." Wisenbaker kifejtette, hogy miután feleszmélt, ő maga javasolta Adamsnek, hogy kérjen segítséget.

Nem sajnálom, és soha nem is fogom, hogy megpróbáltam segíteni valakinek, akinek valóban szüksége volt rá. Hiszek a megbocsájtásban, a megváltásban és a gyógyulásban is

– írta, majd hozzátette, hogy bár a családját félti, nem tudott tovább hallgatni az ügyben, majd elismerte azoknak a nőknek a bátorságát, akiknek volt elég erejük megszólalni.

Ryan Adams dalait közben több rádió is levette a műsoráról, és kihátráltak mögüle többek között az erősítőket, illetve gitárpedálokat gyártó gyártó Benson és JHS Pedals nevű cégek is – mindkét fél közleményben jelentette be, hogy felfüggeszti az Adamsszel való együttműködését.

Az ügy pikantériája, hogy Adams valójában rettenetesen készült 2019-re, az eredeti terv szerint  három lemezt is kiadott volna idén (egy januári tweetben még büszkén harangozta be a nagy tervet), amelyek közül az első áprilisban jött volna ki a zenész Pax-Am nevű kiadójánál. A Big Colors című anyag egyelőre azonban, úgy tűnik, a történtek miatt mégsem fog megjelenni, még a kiadó honlapjáról is eltüntették.

Frissítés: Ryan Adams március 30-tól az Egyesült Királyságban és Írországban turnézott volna, ám a koncertsorozatot a zenészt érintő vádak miatt lemondták. Erről az ír Ticketmaster számolt be elsőként március elsején, pénteken, a Twitter-oldalán, ahol azt írják, hogy a jegyvásárlóknak teljes egészében visszatérítik a belépők árát. Korábban több egykori, magát becsapva érző rajongó is jelezte, hogy nem szeretné a pénzével és a jelenlétével támogatni a zenészt, ám hiába igyekeztek elérni, hogy utalják nekik vissza a megvásárolt jegyek árát, nem jártak sikerrel.

Ne maradjon le semmiről!