Sírva tagadta a zaklatási vádakat R. Kelly a tévében

2019.03.06. 08:57

A CBS amerikai tévécsatornának adta első interjúját R. Kelly amerikai r&b énekes, miután kiengedték az előzetes letartóztatásból. Ennek persze ára volt, a bíró egymillió dolláros óvadékot határozott meg, nem mintha ez Kellyt annyira odavágná. A vádak, már ha igaznak bizonyulnak, annál inkább betehetnek neki: tízrendbeli súlyos szexuális zaklatással vádolják, amit 13-16 éves lányok terhére követett el. Illinois államban ezekért a vádpontonként 3-7 év börtönbüntetés járhat darabonként. A CBS-nek nyilatkozó Kelly az interjú egy pontján kiborult, és azt kérdezgette, hogy mégis hogy feltételezhetik ezt róla.

Ez baromság. Az én előéletemmel? A múltban történtek fényében ki lenne ennyire hülye? Hát nem értik? Ez nem én vagyok! Az életemért küzdök itt, bassza meg!

Az előéletre tett célzás nem véletlen: az énekest korábban többször is megvádolták szexuális zaklatással, sőt, pedofíliával is. 2008-ban ez alól felmentették, mert a vád legerősebb bizonyítékát, egy videófelvételt, amin egy Kellyre hasonlító férfi egy kiskorúval szexelt, a bíróság nem tartotta bizonyító erejűnek.

Érdekes egyébként, hogy ezzel az üggyel kapcsolatban Kelly az I beat those charges kifejezést használta, és nem az I was acquitted-et vagy az I was found/They found me not guilty-t: míg az utóbbi kettő egyértelműen azt jelzi az amerikai angolban, hogy felmentették, mert nem volt bűnös, a beat the charges-nak van egy olyan felhangja is, hogy „ja, de nem tudták rám bizonyítani", ami meg ugye nem teljesen ugyanaz. 

Screenshot from 2019-03-06 08-50-41.png

A mostani vádak meglehetősen súlyosak: szektás körülmények között tart fiatal nőket, akiket bántalmaz, láncra ver, szexvideókat vesz fel velük, stb. Erről egyébként először (pletykaszinten) 2017-ben lehetett hallani, egy nő akkor vádolta meg Kellyt bántalmazással. 2019 elején jött ki a hatrészes, Surviving R. Kelly című dokumentumfilm, amiben az énekes állítólagos szexuális zaklatásának áldozatai beszéltek a nyilvánosság előtt, Illinois állam államügyészi hivatala pedig kapott egy újabb videófelvételt, amin egy, az énekesre nagyon hasonlító férfi szerepel, ahogy egy állítása szerint 14 éves lánnyal közösül.

Az események február 22-én eszkalálódtak: az illionis-i államügyészi hivatal utasította a helyi rendőrséget, hogy indítsa meg a nyomozás tízrendbeli szexuális zaklatás ügyében. Kelly ezt meghallva másnap bement a rendőrségre, ahol köszönték szépen és őrizetbe vették, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de bevonták az útlevelét, és megtiltották neki, hogy kapcsolatba kerüljön 18 év alatti nőkkel, illetve feltételezett áldozataival és a tanúkkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport