Először zenél magyar zenekar Amerika legjobb rádiójában

2019.03.19. 12:00

Március 22-én élőben lép fel a seattle-i KEXP stúdiójában a Qualitons, írja a Recorder. Az 1972-ben alapított rádió történetében először fog zenélni magyar zenekar. A KEXP ma nem csak a legmenőbb alternatív zenei rádió Amerikában, hanem Youtube-on is kifejezetten népszerűek az élő felvételeik, gyakorlatilag minden kurrens vagy feltörekvő rockzenekarnak rang zenélni a KEXP-ben.

A Qualitonst a KEXP egyik fő zenei szerkesztője, Kevin Cole fedezte fel magának korábban, és gyakran játszotta a zenekar számait a rádióban. Apró érdekesség egyébként, hogy Cole-nak Misota Dániel, vagyis Zanzinger adta a Qualitons zenéjét a szlovéniai MENT showcase-en, és ezután szerette meg a zenekartOlyannyira, hogy az All We Can Do dalukat egyszer a nap dalának választotta, majd 2018 legjobb albumai között emlegette a zenekar Echoes Calling című albumát, ami nem mellesleg nálunk is az év legjobb nagylemeze volt a tavalyi évben.

A KEXP tényleg az egyik legmenőbb zenei csatorna a rádió mellett a Youtube-on is, az élő felvételeik kiemelkedő, stúdiós minőségűek, és olyanok fordultak már itt meg az elmúlt évekből, mint a Moderat, a Grammy-díjas Alabama Shakes, Mac DeMarco, a Foals, a King Gizzard, a War on Drugs, Courtney Barnett, az MC5 vagy a nemrég elhunyt szörflegenda, Dick Dale, de még Macklemore és az Arctic Monkeys is megfordult a stúdióban. A legjobban a Qualitons foglalta össze a Recordernek, hogy miért olyan nagy szám a KEXP:

Bár a KEXP "csak egy” a több ezer amerikai rádió közül, bennük tényleg megvan még a küldetéstudat, ami manapság teljesen kiveszett a legtöbb (hazai és külföldi) rádióból. A küldetésük az, hogy kitartóan, és folyamatosan mutatják be az érdekesebbnél érdekesebb friss zenéket, zenekarokat, mindezt nem lekorlátozva az aktuális trendekre, vagy hype-ra. Kizárólag olyan zenekarokat választanak ki, akik szerintük (származástól, vagy hírnévtől függetlenül) értéket képviselnek.

A hírhedt Red Hot Chili Peppers-ös koncertjéről is elhíresült Qualitons még egy rövid videót is készített Seattle-ben.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Bankszámla