Napi 24 órában tolja a metált egy mesterséges intelligencia a Youtube-on

2019.04.20. 18:33

Már rég nem újdonság,  hogy mesterséges intelligencia is tud zenét csinálni, azonban a Dadabots nevű virtuális formáció egészen extrém szintre emelte a műfajt. A Youtube-on napi 24 órában death metalt, matek rockot és más hasonló műfajok zenéit sugározza, de kizárólag olyat, amit maga a mesterséges intelligencia hozott létre.

A Dadabots technikailag egy mélytanuló algoritmus, amelyet két zenész fejlesztett ki az egyetemen. Az algoritmus a betáplált adatok alapján folyamatosan tanul, és a megismert metálzenék alapján állítja össze, mik a legtöbbször ismétlődő momentumok, hangok és témák, majd ezek alapján megalkotja a saját zenéjét. Az egészet pedig folyamatosan közvetíti a Youtube-on.

A részletekről a Motherboardot érdemes olvasni, de annyi a lényege a folyamatnak, hogy az elején az algoritmusnak csak pár másodperces hangrészleteket mutatnak, majd ahogy egyre több input kerül a gépezetbe, úgy lesz egyre komplexebb, technikásabb a zene, amit a Dadabots generál. A készítők szerint mindössze annyi a hibája a gépnek, hogy vokál helyett csak halandzsa és más hangminták hallhatók, illetve képes olyan gyors gitártémákat is generálni az algoritmus, amit élő ember nem tudna lejátszani.

Eddig 10 albumot hoztak már össze a Dadabotsszal, inputként pedig olyan metál- vagy matek rock-zenekarok munkásságát használták fel, mint a Meshuggah vagy a Battles. A kész termékből kiválogatják a legjobb a számokat, és összeraknak belőle egy lemezt. A "zenekar" szlogenje pedig nem más, mint

eltüntetni az embereket a black metalból,

aminél metálabb szlogent kevés elképzelni.

Az élő stream zenéjét egyébként a kanadai Archspire death metal együttes "inspirálta", amellyel kapcsolatban a készítőknek van egy nagyon érdekes megjegyzése. A zenélő algoritmusok egyelőre elég rossz zenéket állítanak elő, mert a dalok egy idő után destabilizálódnak, majd egész egyszerűen szétesnek. Az Archspire zenéje viszont más, az egyik kutató szerint azért, mert olyan gyors tempóban játszanak, ami stabilizálja azokat a témákat, amelyeket a metálalgoritmus generál belőle.

Ne maradjon le semmiről!