Búcsúzni jön Budapestre Omara Portuondo

©JohannSauty-DSC 98092
2019.05.02. 20:10 Módosítva: 2019.05.02. 20:27

A legendás Buena Vista Social Club kubai énekesnője világkörüli búcsúturnéra indult, és Amerika, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Lengyelország és Dél-Korea mellett nálunk is megáll két estére, május 18-án és 19-én. A 88 éves Omara Portuondo a Last Kiss című turnén valóban búcsúzik: bemutatja több mint ötven éves karrierjének legfontosabb állomásait.

A hihetetlen hangú kubai díva táncosnőként kezdte Havannában, majd nővérével megalakították első együttesüket, a Cuarteto las d'Aidát, amivel eljutottak Amerikába is. Felléptek Edith Piaffal és Nat King Cole-lal, majd amikor 1962-ben elkezdődött a kubai rakétaválság, az idősebb Portuondo úgy döntött, nem tér vissza Kubába. Omara azonban visszatért és szólókarriert kezdett. Hamarosan az állami ünnepségek sztárja, majd a kubai kultúra nagykövete lett a világon, aki fellépett Európa számos szocialista országában is. 

Ő lett az első számú kubai díva, koncertjein az Orquesta Aragon kísérte, akikkel a danzonon és a cha-cha-chán kívül játszottak bolerót, sont és jazzt is. Omaráról még jóval Wim Winders előtt, már 1986-ban dokumentumfilmet forgattak, ami 1986-ban nagydíjat nyert Cannes-ban. De természetesen a világsikert a Buena Vista Social Club - és az arról készült Wenders-film - hozta el számára is. 

Bár Omara Portuondo utolsó turnéja visszaemlékezés lesz az életpályájára, mégsem a tőle megszokott nagyzenekaros felállásban áll színpadra. A koncert rendezője a nemrég Budapesten saját zenekarával fellépett Roberto Fonseca lesz, aki zongoristaként is kíséri majd az énekesnőt. Rajta kívül a színpadon csak basszus, dobok és ütőhangszerek lesznek, hogy igazi, bensőséges hangulatban potyogtathassuk majd a könnyeinket. 

Borítókép: Johann Sauty