Pszichedelikus trip egy sámánnal

2019.05.03. 14:09

Hat év után új stúdióalbumot hoz ki a Žagar, a Woods, Spirits & Sorcery című nagylemezük ma jelenik meg. Az album egyben új korszakot is jelent a zenekar számára, az éles stílusváltást pedig érezhetjük már a Lost Tribes című számukban is, melynek videóklipje az Indexen debütál.

A Zságer Balázs vezette Žagar az elmúlt években eltávolodott a popzenétől, sokkal inkább a pszichedelikus elektronikus zene felé fordultak (a frontemberrel egy régebbi interjúnk itt olvasható). A jelenleg háromtagú zenekar gyakran egészül ki vendégszereplőkkel, így új albumukon is közreműködött például Gozlán Fatima ütős- és fuvolaművész vagy Barabás Lőrinc trombitás.

A már említett Lost Tribes című számban Carmen Estevez spanyol vokalista hallható vendégként, aki granadai barlanglakásában rögzítette a felvételeket. A zenekar a dalt azoknak az ősi elveszett törzseknek dedikálja, akik a természet szerves részeként éltek a földön. 

A klipben egy öltönyös férfi pszichedelikus tripjét kísérhetjük végig két síkon, valóson és képzelten keresztül. Míg a valóság hétköznapi, addig a főként neonfényekkel játszó képzeletben megjelenik világító telefonfülke, valamint egy hallucinált sámánnő is.

Barlanglakásban éneklés mellett érdekessége a lemeznek az is, hogy megszólalnak rajta olyan hangszerek, mint például a darbuka és djembe, vagy az arab ney és az afrikai balafon. Az új albumon nagy szerepet kap a természet és a természetfölötti, ehhez hűen a témák között szerepelnek éneklő gombák, tigrisek és trópusi rituálék is.

A ma megjelenő lemez limitált, sorszámozott vinylen is megjelenik majd, bemutatója pedig május 17-én lesz az A38 hajón.

Ne maradjon le semmiről!