Izrael kitiltja az országból, aki tüntetni akar az Eurovízió ellen

2019.05.07. 15:01

Meg fogják akadályozni, hogy belépjenek Izrael területére mindazok, akik meg akarják zavarni az Eurovíziós Dalfesztivál Tel-Avivban tartott döntőjét – közölte Izrael állam, mivel az esemény a palesztinok függetlenségi mozgalmát támogató Bojkott, Felszámolás, Szankciók nevű csoport célkeresztjébe került.

„Nem akarjuk egyetlen embernek sem megtiltani, hogy belépjenek Izraelbe. De másfelől, ha biztosan tudjuk, hogy olyan anti-Izrael aktivistákkal állunk szemben, akiknek az az egyetlen céljuk, hogy megzavarják az eseményt, használni fogjuk mindazokat a jogi lehetőségeinket, amelyek az Izrael területére való belépéssel kapcsolatosak” – közölte Emmanuel Nahshon, a külügyminisztérium szóvivője.

A május 14. és 18. között Tel-Avivban megrendezett eseményre már több vendég megérkezett,  felszerelték a világítást, és új gyepszőnyeget is leterítettek – írja a The Guardian. Az eseményt többen, főképp a palesztin-párti bojkottszervezet tagjai azzal vádolják, hogy Izrael a „zenét használja fel, hogy tisztára mosakodjon a ciszjordániai és gázai palesztinokkal szembeni politikája” miatt. A tiltakozást növelte, hogy kiújult a véres konfliktus a Hamász és Izrael között, miután a terrorszervezet 650 rakétát lőtt ki az országra, Izrael pedig megtorló akciókkal válaszolt.

A dalfesztiválon részt vevő 42 előadó közül senki nem mondta vissza a fellépését, de a szervezők félnek, hogy tüntetések zavarhatják meg a több százmillió tévénéző által követett műsort. „Ez egy hatalmas parti lesz, több ezer ember részvételével, úgyhogy extrémen éberen fogunk vigyázni arra, hogy senki ne jöhessen ide azért, hogy mindezt megzavarja” – közölte Nahshon.

Tel-Aviv 1979 és 1999 után harmadszor ad otthont a fesztiválnak. A helyszínről döntő, az eseményt szponzoráló European Broadcasting Union (EBU) kiadott egy éles hangú közleményt, amelyben felszólították Netanjahu izraeli elnököt, hogy garantálja mindenki jogát a döntőn való részvételhez és a szabad véleménynyilvánításhoz.

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Hírek