A belügy megfúrt egy Edda-borítót

2019.05.15. 10:10

Ki gondolta volna, hogy az átkosban (ez a komenizmus időszaka Magyarországon, amit szocializmusnak is szoktak nevezni) az állambiztonsági szerveknek arra is volt idejük, hogy rockzenekarok albumainak borítóterveit értékeljék. Sajnos nem esztétikai szempontok mentén, pedig igény lett volna arra is, hanem ideológiailag. Így fordulhatott elő, hogy az eredetileg Még kér a nép címre keresztelt 8. Edda-lemez címét és borítóját is letiltották 1989 májusában. Végül ez jelent meg:

1

A Még kér a nép című lemez tervezett borítóján Pataky Attila térdel egy konzervdoboz előtt, amelyből az MSZMP volt elnöke néz ki 

- olvasható egy jelentésben, amit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tett közzé, és amivel kapcsolatban a Blikk megkérdezte a zenekar énekesét, Pataky Attilát is, akit egyébként a titkosszolgálat annak idején megpróbál beszervezni (az állítólag már nekik jelentő zenésztársak mellé.)

60346482 2672452172825116 125877434087112704 n

Pataky azt mondta, az album borítójával és címével kapcsolatban úgy járt el, ahogy a dalszövegekkel: azokba direkt írt bele egy-egy olyan sort, amit a cenzor elvtárs elégedetten kihúzhatott, a többi meg átcsúszott a rostán.

Beadtunk két-három borítótervezetet, így sikerült azt megjelentetni, amelyiket mi is szerettünk volna.

Az egész azért fura, mert a közzétett aktán szereplő májusi dátum környékén már pontosan lehetett sejteni, hogy ami addig volt, az nem sokáig lesz (október 23-ig húzta a rendszer), így egészen elképesztő látni azt, ahogy a fogaskerekek forogtak tovább lent, miközben a vezérlőben már a jövőt tervezgették. Az is dicséretes az ügygazdától, hogy 1990-ben az aktát lezártnak nyilvánította. Rend a lelke mindennek.