Majdnem 100 millió forintért kelt el a Beatles és Brian Epstein első szerződése

2019.07.10. 11:48

A zenekar és menedzserük első szerződése 275 ezer fontért talált új gazdára egy londoni aukción. A dokumentum eladásából befolyt összeget a londoni Ernest Hecht Jótékonysági Alapítvány támogatására fordítják - írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

Az 1962. január 24-i keltezésű papíron Paul McCartney, John Lennon, George Harrison és az együttes eredeti dobosa, Pete Best aláírása szerepel. A szerződés Epsteinre bízza az együttes fellépéseinek és egyéb tevékenységeinek, valamint napirendjének szervezését és a sajtó kezelését.

Epsteint lenyűgözte a színpadon jelen lévő szenvedély, energia, karizma és nyers szexualitás. A Beatlesben megvolt a színpadi energia, de Epstein egy kis professzionalizmust csepegtetett beléjük. Megtiltotta nekik, hogy a színpadon egyenek, megkövetelte tőlük, hogy pontosan játsszák a dalokat és meghajoljanak a produkció végén

- mondta Gabriel Heaton, az árverést lebonyolító Sotheby's aukciós ház szakértője.

A dokumentum, amely az első a felek között született két szerződésből, 10 százalékban határozza meg Epstein díjazását, amely 15 százalékra emelkedik, amennyiben az együttes heti bevétele meghaladja a 120 fontot. Paul McCartney egyébként 20 százalékról alkudta le a menedzser honoráriumát. Miután Best távozott a bandából, egy másik szerződést kötöttek 1962. október 1-jén immár Ringo Starr-ral a dobok mögött és Epstein százalékának megemelésével.

Az ötödik Beatle-ként emlegetett Epstein 1967-ben, gyógyszer-túladagolásban halt meg.