Jogvédők: Janet Jackson és 50 Cent a pénzt választotta a morál helyett

2019.07.18. 15:02

Janet Jackson, Chris Brown és 50 Cent is szerepelnek a csütörtöki szaúd-arábiai Jeddah World Fest koncertjének fellépői között, annak ellenére, hogy emberi jogvédő szervezetek arra kérték a sztárokat, hogy ne vegyenek részt a fesztiválon, írja az MTI. Az Abdullah Király Sportstadion honlapján olvashatóak az új fellépők nevei, a már korábban bejelentett Liam Payne brit énekes és Steve Aoki amerikai dj mellett.

A Human Rights Foundation nevű jogvédő alapítvány és más szervezetek arra kérték a művészeket, hogy ne lépjenek fel Szaúd-Arábiában, ahol nemi szegregáció uralkodik és az egyedülálló nők és férfiak kénytelenek egymástól elkülönülni számos étteremben, kávézóban, az állami iskolákban és egyetemeken. Nicki Minaj, aki szintén a koncert fellépője lett volna, a közelmúltban lemondta a szereplését. Azt mondta, hogy azért állt el a fellépéstől, mert jelezni akarta a nők és a melegek jogai melletti, valamint a szólásszabadság iránti elkötelezettségét.

Thor Halvossen, az alapítvány elnöke csütörtökön közleményben bírálta a fellépő sztárokat. Mint írta "rendkívül elszomorító, hogy a pénzt választották a morál helyett". Hozzátette, hogy ezek a sztárok rendszeresen kiállnak a nők jogai mellett, kivéve, ha egy hétszámjegyű csekket is mellékelnek a felkéréshez. "Lélegzetelállító ez a képmutatás" - hangsúlyozta Halvossen.

Szaúd-Arábiában az elmúlt évben nagy változások történtek, miután Mohamed bin Szalmán trónörökös ténylegesen az ország irányítója lett idős apja helyett. Egyebek mellett megnyílt az első mozi, és engedélyezték, hogy a nők autót vezethessenek. A politikai elnyomás viszont talán még szigorodott is, a reformok határát jelzi Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása, és számos nők jogaiért harcoló aktivista őrizetbe vétele és megkínzása.

"Világos, hogy Nicki Minaj elvesztése után a trónörökös úgy döntött, hogy kerül, amibe kerül, úgy rendezik meg a koncertet, mintha minden rendben lenne. Pedig nincs" - fogalmazott Halvossen.

Az elmúlt hónapokban olyan sztárok léptek fel Szaúd-Arábiában, mint Mariah Carey, Enrique Iglesias, a Black Eyed Peas, Sean Paul, David Guetta és Tiesto. Ez nagy változás ahhoz képest, hogy korábban a szaúdi erkölcsrendőrség lecsapott azokra a rendezvényekre, ahol hangos zene szólt. 

Ne maradjon le semmiről!