Külföldinek néztek, és véresre vertek egy négyfős társaságot a Balaton Soundon

2019.07.19. 16:58

Származásuk miatt verhettek össze egy négyfős baráti társaságot Zamárdiban a Balaton Soundon - derül ki a 24.hu pénteki cikkéből. A támadás következtében egyiküknek az orra tört el, míg a társaság másik tagjának több öltéssel kellett összevarrni a bőrt a szeme alatt. 

Az egyiptomi, vietnami és magyar származású fiatalokból álló társaságot egy kisebb szóváltás után egy közel 15 fős társaság verte össze július 7-én éjfél után. 

Az öcsém hívott telefonon, hogy jöjjek azonnal a Sound felirathoz, mert beléjük kötött egy tizenöt fős csoport. Azt mondta, elmenekülni sem tudnak, mert körbeállták őket. Miközben rohantam hozzájuk, kiabáltam az egyik biztonsági őrnek, hogy jöjjön segíteni, de rám sem hederített. Megálltam az öcsém mellett és kiabáltam a balhézóknak, hogy hagyják békén őket, de három gyerek egyből nekem ugrott. Már a földön voltunk, de akkor is ütöttek, rúgtak minket, ahogy csak bírtak. 

- mondta a támadás egyik sértettje a lapnak. 

Az öcsém egyik haverja véletlen rálépett az egyikük lábára, vagy meglökte, de nem ez volt a valódi ok. Biztos vagyok abban, hogy rasszista indíttatású volt a dolog. Végig olyanokat kiabáltak nekünk, hogy köcsög külföldiek. A velünk lévő vietnami srácot leköpték, és azt ordították neki, hogy köcsög kínai. Olyan is volt köztük, aki migránsozott.

- mondta szintén a megtámadott férfi. 

A megvert társaság tagjai a siófoki kórház után feljelentették a rendőrségen támadóikat. A kapitányságról visszamentek a fesztiválra, hogy beszéljenek a portaszolgálat embereivel, de egy ott dolgozótól azt a választ kapták, ugye nem gondolják komolyan, hogy bármelyik biztonsági őr egymaga kockáztatja a testi épségét értük.

A támadók közül többeket sikerült azonosítani, a rendőrség csoportos garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben. 

A Sziget Zrt. sajtóosztálya egy közleményt juttatott el hozzánk, amiben elismerik, hogy volt verekedés. Bár nem tértek ki arra, hogy hogyan állapították meg, de szerintük semmi nem mutat arra, hogy bárkit a származása miatt ért volna atrocitás. A közlemény szerint az sem állja meg a helyét, hogy a biztonsági őr nem segített.

A feljegyzés szerint az egyik bántalmazót a biztonsági szolgálat járőrei fogták meg, miután a sértetti társaságból 3 sértett beazonosította a VIP mögötti partszakaszon, amitől korábban, mintegy 100 méterre történt a verekedés, amit egy szolgálatos vagyonőr igyekezett megállítani és az ő intézkedésére szét is széledt a verekedést kezdeményező társaság. A helyszínen maradó sértetteket a biztonságiak kísérték az Eü. bázisra, közben azonban felismertek a verekedő társaságból két főt, egyiküket el is kapták, a másik a tömegben eltűnt. Ahogy beértek a bázisra, a biztonsági szolgálat értesítette a rendőrséget, átadták a két elfogott verekedőt, s a rendőrök megtették a megfelelő intézkedést. A sértettek másnap visszatértek a bázisra, és megköszönték az intézkedést.

A jegyzőkönyv szerint:

Összegezve: a verekedés helyszínéhez legközelebb lévő vagyonőr észlelte az eseményt, azonnal megkezdte az intézkedést, jelezte a hírhálón, hogy erősítés szükséges, tehát az elvárható protokollnak megfelelően járt el. Az azonnali vagyonőri fellépés eredményeként hiúsult meg egy esetlegesen nagyobb csoportos és súlyosabb sérülésekkel járó verekedés.