Tömegverekedés volt a székesfehérvári FEZEN fesztiválon, egy embert előállítottak

2019.07.28. 12:50

Több olvasónk jelezte, hogy nagyjából egy tucatnyi ember verekedett össze szombat éjjel a FEZEN-en. A fesztivál megerősítette a hírt, a rendőrség előállított egy embert.

Tegnap a vihar alatt tömegverekedés volt a FEZEN-en, nagyon durva biztonsági szolgálatos túlkapásokkal. A szervezők próbálják elhallgatni, a Facebook-oldalon törlik a hozzászólásokat. Rendőri utasításra állították le a rendezvényt."

A vihar miatt egyetlen sátor maradt nyitva a szórakozók számára. Itt tömörült a bulizni vágyó közönség. A biztonsági őrök egész éjjel pásztázták a közönséget. Majd fél 4 tájékán a sátor végébe egyik pillanatról a másikra összetömörültek a biztonsági szolgálat emberei, 20-25 fő minimum. Kirántottak egy gyereket, ütni vágni kezdték, majd pedig jöttek be tömegestül egy másikért. Azt is kirángatták, a sátoron kívül brutális verekedés kezdődött. Ekkor nem voltak a közelben rendőrök, pedig korábban láttam többet is a helyszínen. Az egyik srác próbált elfutni, 100-150 méter után elesett, azonnal körbe állta 8-10 security pólós, és rúgták ahol érték. Jött kettő újabb szekuritis, akik a közelben levő dohánybolt kordonját felkapva futottak, és próbálták rádobni az amúgy is földön fekvő srácra. Külső szemlélőként józanul igencsak ijesztő látvány volt."

Ezt a két részletet a hozzánk beérkező üzenetekből emeltük ki. A fesztivál az Index kérésére megerősítette a verekedésről szóló hírt, de bővebb tájékoztatást későbbre ígértek. Először azt próbálták kideríteni a szervezők, hogy pontosan mi történt.

A cikkünk megjelenése után újabb leveleket kaptunk olyanoktól, akik azt állították, hogy szemtanúi voltak a verekedésnek. Itt egy idézet az egyik részletesebb levélből, ami egybevág a korábbiakkal:

Azt láttuk, hogy nagy csapattal jönnek a biztonságiak, és körbeálltak egy csapatot, majd elkezdték kitolni őket. Aztán kint elkezdtek verekedni, nem tudom ki kezdte, mindenki ütött mindenkit. Voltak, akik megpróbáltak a biztonsági emberek elől elfutni, 15 percig kergetőztek. Az egyiket lerántották vagy elesett, azt már nem láttam, csak azt, hogy utána 4-5 biztonságis üti ököllel, és rúgják a srácot, aki a földön fekszik. Ő pedig összegörnyedve fekszik. Rendőrök sehol.

Később, cikkünk megjelenése után 2 órával közlemény jelent meg a fesztivál Facebook-oldalán. Ebben a biztonsági szolgálatot nem említik a szervezők, a bejegyzés szerint 15-20 "viselkedni nem tudó látogató" verekedett.

Kaptunk olyan olvasói levelet is, ami azt állította, hogy a vihar elől a sátorba menekülőket verték meg és szorították ki a FEZEN biztonsági őrei, de ezt a fesztivál cáfolta. A verekedés nem a vihar idején történt, és a sátor nyitott volt a közönségtér minden irányába, írta az egyik szervező.

Garázdaság miatt indult büntetőeljárás

Később levelet írt a szerkesztőségünknek egy újabb olvasónk, aki azt állította, hogy kint dolgozott a fesztiválon, és szerinte a cikkünkben szereplő idézetek "nem teljesen pontosak":

Több biztonságist személyesen ismerek, ők mesélték nekem, hogy egy körülbelül 10-15 fős fehérvári társaság provokálta a verekedést, direkt a biztonságiakat célozva. Állítólag focidrukkerek voltak, és a verekedés során kést is elővettek.

Vasárnap délután 3 órakor a Fejér megyei rendőrség is reagált az Index megkeresésére. Válaszukban azt írták, hogy hajnali 3 óra körüli kaptak bejelentést a verekedésről. A kiérkező rendőrök a helyszínen elfogtak, majd előállítottak egy 31 éves székesfehérvári férfit, aki ellen garázdaság miatt indult büntetőeljárás.

Délután 6 órakor a Police.hu is beszámolt a tömegverekedésről. Ebben a rendőrség azt írja, hogy az előállított férfi késsel fenyegetőzött a fesztiválon. "Az eset körülményeinek tisztázása érdekében jelenleg is tart az adatgyűjtés, valamint a tanúk felkutatása és kihallgatása" – közölte a rendőrség honlapja.