Ed Sheeran már a nyitónapon megtölti a Szigetet

2019.08.05. 15:55

Gyakorlatilag máris telt házasnak tekinthető az idei Sziget fesztivál szerdai nyitónapja, amikor először lép majd fel Magyarországon Ed Sheeran, írja az MTI a Sziget hétfői sajtóbejárása után. A fesztivál szervezői szerint az utolsó napra, jövő keddre, amikor a Foo Fighters, a Twenty One Pilots és Johnny Marr koncertezik a Nagyszínpadon, szintén telt ház várható.

Bár a fesztivál csak szerdán kezdődik, már mintegy tízezer ember van a Szigeten. A külföldiek közül Nagy-Britanniából érkezik a legtöbb látogató, ők napokon belül mintegy 18 ezren lesznek, utánuk pedig a hollandok jönnek 14-15 ezer fesztiválozóval. Utánuk a franciák, a németek és az olaszok következnek.

Amikor tavaly októberben megindult a jegyértékesítés Ed Sheeran első magyarországi koncertjére, akkora volt az érdeklődés, hogy egy időre összeomlott a Sziget webshopja. A mostani cikkünk írásakor még nem adtak el minden jegyet a Sziget nyitónapjára, de már majdnem, a legutóbb közzétett adatok szerint csak pár száz napijegy maradt.

Amíg tavaly több mint félmillió fesztiválozóval rekordot döntött a Sziget, Kádár Tamás főszervező szerint idén valószínűleg nem lesz újabb látogatócsúcs.

A látogatószám úgy jön ki, hogy az egy adott napon belépők számát adjuk össze hét napra. Az angolok most elsősorban a három- és ötnapos bérleteket vették, a hétnapos bérletek eladásában idén tapasztalható némi visszaesés, napijegyekből viszont több fogyott, mint tavaly

– árulta el Kádár Tamás.

A fesztivál három héten keresztül épült, és várhatóan egy hétig tart majd a lebontása. A Sziget építése során 27 kilométer kerítést építettek, 21 ezer négyzetméter járólapot, nyolcezer négyzetméter alumínium járófelületet fektettek le, a sátrakban további 23 ezer négyzetméter dobogót használtak. Emellett 1200 mobilvécével, 600 angolvécével és két kamionnyi vécépapírral készülnek, illetve több mint 500 zuhanyzó áll a fesztiválozók rendelkezésére.

Idén 62 országból érkeznek fellépők, mintegy ezer program lesz a fesztiválon. Mintegy húszezer ember szolgálja ki a fesztiválozókat, beleszámolva többek között a cateringeseket, a biztonsági őröket és a technikusokat is. A biztonságot 1200 őr és további száz rendvédelmis védi, 600 fős egészségügyi bázis épül, a Szigeten 300 tűzoltó dolgozik, és egy 24 órában működő húszfős vezetési törzs meteorológussal, a fegyveres erők képviselőivel, operátorokkal.

A szervezők hétfő éjszaka hangpróbát tartanak, amely során a környező kerületek képviselőivel mérik és állítják be a megfelelő hangnyomást. Az idei Sziget legjobban várt fellépőiről itt írtunk.

Ne maradjon le semmiről!