Kurt Cobainnek még jár 26 dollár meg az apró

2019.09.06. 13:02

Seattle Easy Street Records nevű független lemezboltja talált rá egy kordokumentumra, erre itt:

Ez egy jogdíjcsekk, amit Kurt Cobain nevére állítottak ki, és 26,57 dollárról szól, ami kb. 8000 forintot jelent, ha az inflációt is beleszámoljuk, akkor meg 50 dollárt (16 000 forint). A BMI-től érkező csekk 1991 márciusi, azaz jó fél évvel a Nevermind című korszakalkotó lemez megjelenése előttről származik, amikor még csak a Bleach című album volt kint a piacon. "A következő csekk tuti nagyobb összegről szólt" - jegyezte meg a Instagramon megosztott poszt kommentjében a lemezbolt.

A New Musical Express megkereste a lemezboltot, hogy mégis, ez így hogy? Kiderült, hogy a csekket egy lemezgyűjteményben lelték, amit még a kilencvenes években vásároltak meg (az üzlet fő profilja használt lemezek és gyűjtemények felvásárlása, értékesítése). A jogdíjcsekk mellett a lemezek között az 1992-es európai és 1993-as amerikai turnékról származó programot is találtak.

Matt Vaughan az NME-nek azt mondta, hogy amikor megvették a kollekciót, a munkatársai átfutották a rengeteg lemezt, de első látásra nem volt benne semmi kiugróan érdekes. "Minden zenekarnak volt már akkor színes-szagos turnéprogramja." A gyűjteményből most, hogy valamiért alaposabban is megnézték, előkerült még egy csekk, amit Cobain állított ki a főbérlőjének, egy stage pass meg egy számla az énekes-gitáros orvosától.