Mocsárban tocsog az ország, meg az emberek se jó fejek

2020.01.15. 11:02

Új nagylemezzel jelentkezik a Szabó Benedek és a Galaxisok. Az új album, amely frappánsan a Cím nélküli ötödik lemez címet kapta, szól fájdalomról, csalódottságról, és arról, hogy minden rohadt rossz, igazán mindenki megdögölhetne. Az először a Stenken hallható kiadvány érezhetően a dühből táplálkozik, de ez is adja az erejét.

A Szabó Benedek és a Galaxisok tavaly egy második lemezfeldolgozással jelentkezett a Kispál és a Borz-feldolgozáslemez (Holnaphoz Holddal) után – a Kaláka-dalokat tartalmazó albumról (De jó elhagyni magamat) itt írtunk először, ők pedig ebben a podcastben beszéltek róla. Az új Galaxisok-lemez második számának, az egymással való versengésről szóló Szép voltnak a klipje már tavaly kijött, maga a lemez idén januárra jelent meg.

A zenekar frontembere, Szabó Benedek a lemez születésével kapcsolatban arról beszélt, hogy a mögötte lévő düh és csalódottság egészen hosszú múltra nyúlik vissza.

A Galaxisok első éveiben megszoktam, hogy én vagyok a zenekarban a megkérdőjelezhetetlen kreatív erő, a legsikeresebb ember, aki viszi a zászlót, a többiek meg mennek utána. Kötöttem egy különbékét az életemmel, hogy más dolgokban nem törekszem különösebb sikerekre, de a zenekaromban én leszek az első. Ez sokáig így is volt, legalábbis akkoriban így éreztem.

Ezután azonban a Galaxisok mélypontra jutott, a zenekar többi tagja külföldön játszott. Ekkor érezte azt Szabó, hogy egyre mélyebbre csúszva végül az lett, ami:

egy hízásnak indult harminckét éves férfi, aki elvesztette a hitét önmagában és a saját képességeiben, akinek hirtelen mindenféle egészségügyi problémái lettek, és úgy érzi, folyton kudarcot vall, miközben azt gondolja, hogy mások mindent sokkal jobban csinálnak.

A krízist végül egyedüllét és otthoni számírás követte. Kezdetben abban sem volt biztos, hogy lesz valaha új Galaxisok-lemez. Aztán minél több számot írt meg, annál felszabadultabb lett, és végül megszületett tíz darab szám – ami végül nemcsak önbizalmat adott, de egy új lemezt is eredményezett:

Szabó Benedek és a Galaxisok: Cím nélküli ötödik lemez

1. Első szám

2. Szép volt

3. Az út vége

4. Már megint

5. Mindent, amit akartam

6. Nyári sláger '14

7. Vakáció!

8. Bergkamp

9. M6

10. Ragrímek

Az ötödik Szabó Benedek és a Galaxisok borítóját Balogh Gallusz készítette az Európa Könyvkiadó rábólintásával. Azonban nemcsak a borító jó, hanem a számok szövegeire is érdemes figyelni, hiszen elhangzanak benne olyan, valóban dühvel átitatott sorok, mint hogy „gyűlölöm ezt a kurva várost és titeket sem szeretlek jobban”, „olyan jó lenne, ha semmit nem kéne csinálni, csak traktorral köröket nyírni a domboldalba”, vagy a legjobb:

Én egy izzadva lihegő országban élek, ahol mocsárban tocsogva telnek az évek, és hiába tanulsz, hiába olvasol, egy kopasz geci bekólázva eltüntet bármikor.

A lemezben érdekes az is, hogy inkább szólólemez lett, mintsem közös, ugyanis a csapat már kész hangszerelést kapott meg demóként Szabó Benedektől, aki nem is nagyon engedte, hogy azoktól eltérjenek. A zenekar ebben partner volt. Ahogy pedig Szabó mondja az albumról:

Egy gitáros lemez után jött egy zongorás, most megint egy gitáros, a következő pedig lehet, hogy egy analóg szintis science fiction-konceptalbum lesz. Ki tudja? Mindenesetre szerintem a Cím nélküli ötödik lemez az eddigi legerősebb Galaxisok-lemez.

A lemez bemutatója egyébként március 20-án lesz, az Akvárium Klubban. A zenekar ezután tavasszal országjáró turnéra indul majd a Ricsárdgír zenekarral, erről a Ricsárdgír Smackleves című számának klippremierjénél már mi is írtunk. Az album természetesen felkerült az összes fontosabb (Spotify, Deezer, Apple Music) zenestreaming oldalra.