Az R.E.M. felszólítja Trumpot, hogy ne használja a zenéjüket a kampányában

GettyImages-81638768
2020.01.17. 16:03

Annak ellenére, hogy a 2011-ben feloszlott R.E.M. zenekar tagjai többször megtiltották, hogy Donald Trump bármilyen fórumon felhasználja a zenéjüket, az elnök keddi kampányrendezvényén ismét elhangzottak az együttes Everybody Hurts és Losing my Relegion című számai, számolt be a CNN.

Tudomásunk van arról, hogy az elnök továbbra is használja a zenénket a kampányában. Minden jogi lehetőséget megvizsgálunk, hogy ezt megakadályozzuk, de ha ez nem lehetséges, akkor tudatjuk, hogy elhatárolódunk attól, hogy ez a csaló használja a zenénket.

-írta kedd éjszaka twitteren Mike Mills, a zenekar basszusgitárosa.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Donald Trump engedély nélkül használta az R.E.M. dalait saját politikai céljaira. Trump egyik tavalyi tweetjében a State of the Union-nak hívott évértékelőjéről készült felvételhez, amelyen háborgó demokrata képviselők voltak láthatóak, az R.E.M. Everybody Hurts című dalát illesztette beszédesnek szánt háttérzenének. Mike Mills ekkor is twitteren reagált, és azt mondta, hogy intézkedéseket tettek, hogy ezt megállítsák, és kérték az oldal ügyvezetőjétől, Jack Dorseytől, hogy tegyen lépéseket ennek érdekében. Trump tweetjét végül eltávolították az oldalról.

Ezt megelőzően, 2015-ben pedig az együttes frontembere, Michael Stipe kelt ki az ellen, hogy Trump kampánykörútján lejátszották a zenekar It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine) című számát. Ekkor Stipe azt üzente Trumpnak, hogy ne használja a zenéjüket vagy a hangját a kampányában. Stripe néhány nem túl hízelgő jelzőt is fűzött kommentárjához.

Nem az R.E.M. az egyetlen zenekar, amelynek tagjai felszólították Trumpot, hogy engedély nélkül ne használja a zenéjüket, ugyanígy tett Rihanna, Adele, Pharell vagy az Aerosmith és a Queen tagjai is. Trumptól már beiktatása előtt számos zenész elhatárolódott, és visszautasították, hogy fellépjenek a beiktatáson.

(Borítókép: Scott Gries / Getty Images)