Tíz nappal a gála előtt rúgták ki a Grammy-akadémia első női elnökét

2020.01.17. 12:40

Tíz nappal a Grammy-díjátadó előtt eltávolították posztjáról Deborah Dugant, az amerikai Hanglemez Akadémia (The Recording Academy) első női elnökét.

Az akadémia csütörtöki közleménye szerint Dugant kényszerszabadságra küldték, miután felmerült a gyanú, hogy nem megfelelően végezte feladatait.

Figyelembe véve a lemezakadémia kuratóriumának aggályait, köztük a lemezakadémia egyik vezető tagjával kapcsolatban felmerült állítólagos kötelességmulasztás vádját, az igazgatóság adminisztratív szabadságra küldte a lemezakadémia elnökét és vezérigazgatóját, Deborah Dugant, s ez az intézkedés azonnal hatályba lép

– idézi az MTI a csütörtöki közleményt.

A testület két független szakértőt is felkért, hogy vizsgálatot folytassanak a felmerült gyanúval kapcsolatban. A vizsgálat lezárásáig Harvey Mason Jr. helyettesíti Dugant, aki a lemezakadémia tagjait emailben biztosította arról, hogy a "Grammy-díjátadó és az azzal kapcsolatos események a korábbi terveknek megfelelően zajlanak majd".

Deborah Dugan alig öt hónapja, augusztus elsején lett az amerikai lemezakadémia elnöke, és egy interjúban "a bolygó legjobb állásának" nevezte a munkáját. Elődje, Neil Portnow 2018-ban nagy vitát váltott ki amikor arról beszélt, hogy a női előadóknak többet kellene tenniük, ha azt akarják, hogy díjazzák őket a Grammyn.

Dugan korábban ügyvédként dolgozott, és Bono jótékonysági szervezetét, a Redet is vezette. A Variety belsős forrásai szerint a lemezakadémián komoly ellenállásba ütközött reformelképzeléseivel. A lap egyik informátora szerint az eltávolítása puccs volt, mivel a vezetőség egy része ki nem állhatta őt.

A 62. Grammy-díjátadó gálát január 26-án rendezik meg a Los Angeles-i Staples Centerben. A ceremónia házigazdája Alicia Keys lesz. A műsorban szerepel majd a legújabb Bond-film főcímdalát jegyző Billie Eilish, Taylor Swift, Ariana Grande, Tyler, the Creator, a Jonas Brothers, Lizzo, továbbá közös produkciót mutat be Jay-Z, Beyoncé és Childish Gambino, illetve a Run DMC és az Aerosmith.

(via MTI; New York TimesVariety)

Ne maradjon le semmiről!