Björk legújabb dallamait az időjárás írja

GettyImages-1190213136
2020.01.23. 10:04

Különös kísérletbe fogott az izlandi énekesnő, Björk, írja a Kreatív. Björk egy New York-i hotel tetején elhelyezett kamerát és a mesterséges intelligenciát felhasználva egy kórus segítségével szólaltatja meg korábbi szerzeményeit. A dallamok annak megfelelően változnak, ahogyan az időjárás. Vagyis másképp szól a kórus hóesésben, növekvő gomolyfelhőzetben, de változik akkor is, ha az égen csapatostul vonulnak a madarak. A zenét a Sister City nevű manhattani hotel lobbyjába érkezők hallgathatják.

Az ötlet onnan jött, hogy Björk korábban az izlandi Hamrahlid nevű, ötven fős kórussal együtt vendégeskedett ebben a szállodában. A próbák kiszűrődő hangjait a szálloda vezetősége is meghallotta, és annyira tetszett nekik, hogy felvetették, dolgozzanak együtt Björkkel, töltsék meg a szálloda hallját ilyen önmagát formáló, végtelenített hanganyaggal.

A megvalósítás során Björk régi, kórusra írt szerzeményeinek dallamai mögé egy mesterséges intelligenciát használó programot építettek, amely annak megfelelően szólaltatja meg a zenei motívumokat, hogy a hotel tetején elhelyezett időjárás-figyelő kamera éppen mit lát. Az eredmény egy állandóan változó, végtelen számú variációkból álló, kórushangra épülő zenefolyam. A hotel honlapján bele is lehet hallgatni. 

Ne maradjon le semmiről!

(Borítókép: Santiago Felipe / Getty Images)