Meghalt McCoy Tyner, a klasszikus Coltrane-kvartett zongoristája

2020.03.06. 22:21

81 éves korában meghalt Alfred McCoy Tyner, a klasszikus Coltrane-kvartett zongoristája, aki a post-bop korszak egyik legmeghatározóbb hangja volt. 

McCoy Tyner Philadelphiában született, 1938-ban. 13 évesen kezdett zongorázni, többek között a Powell testvérek hatására. 1960-ban Benny Golson, Art Farmer és Freddie Hubbard zenekaraiban kezdett játszani, majd nem sokkal később tagja lett a zenetörténet egyik legnagyobb hatású kvartettjének, amiben vele együtt Elvin Jones, Jimmy Garrison és John Coltrane játszott.

A John Coltrane vezette kvartett négy éven keresztül folyamatosan turnézott, és adta ki a lemezeket. Olyan klasszikusokat vettek fel együtt 1965-ig, mint az Olé, a My Favorite Things, vagy minden idők egyik  legsikeresebb jazzlemeze, az A Love Supreme. McCoy Tyner a Coltrane-nel töltött évek alatt párhuzamosan szólólemezeket adott ki az Impulse!-nál, és szerepelt Wayne Shorter, Lee Morgan, Stanley Turrentine és Joe Henderson Blue Note lemezein is. 



Coltrane-nel a kapcsolatuk egyszerre szakadt meg Elvin Jones-szal, aki a legenda szerint annyira felpaprikázta magát a két teljes kvartettet felvonultató Ascension lemez felvételein, hogy egy ponton a falhoz vágta a pergőjét, és kiszaladt a stúdióból. McCoy Tyner ennél elegánsabban távozott, és arról beszélt, hogy egyszerűen nem érezte az új, sokkal atonálisabb zenéjét Coltrane-nek. 

1965-től a szólókarrierjére, és saját zenekaraira koncentrált, és leigazolták a Milestone kiadóhoz. Coltrane halála után 5 évvel, 1971-ben Echoes of a Friend című szólólemezével tisztelgett barátja emléke előtt, a lemezen Coltrane-kompozíciókat játszott zongorán.

McCoy Tyner utoljára 2008-ban turnézott aktívan, akkor Budapesten is járt triójával, Joe Lovanóval kiegészülve, azóta visszavonultan élt, elvétve játszott Ravi Coltrane vendégeként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport