Minden versben van egy sor, amit a költő sem ért

f10 2020 nagybalázs
2020.03.30. 17:05

"Tényleg nem hallják a hangom, vagy csak úgy tesznek mintha nem hallanák?" – teszi fel a kérdést Sallai László a Felső Tízezer harmadik nagylemezén. A bonyolult világ című anyag a Stenken hallható először. Ez az utolsó lemez, amin Hromkó István dobol.

A Somersault Boy, a Galaxisok és a Platon Karataev zenekarok tagjaként is aktív Sallai László 2014-ben alapította a Felső Tízezert, ami a következő évben kihozta Normális élet című bemutatkozó lemezét, és ami aztán a Hip-hip-hurrá című dalukkal bejutott az Index dalversenyének döntőjébe. A zenekar szerint: ha a Normális élet volt a coming-of-age, a 2018-as Majd lesz valahogy pedig az ezt követő kaotikus időszak, akkor a most megjelenő harmadik album a felnőtt lemez.

"A Majd lesz valahogy olyan sokáig készült, hogy már a megjelenése környékén volt egy vázlatom és néhány demóm a harmadik nagylemezhez, de úgy éreztem, hogy a szövegek túlságosan hasonlítanak a korábbiakhoz, illetve szerettem volna az előtérbe tolt párkapcsolati tematikától is elszakadni kicsit, ezért hagytam egy kicsit érni bennem a dolgokat. A következő pár hónap pedig annyira sűrűre és kimerítőre sikeredett az életem minden területén, hogy hamarosan elkezdtek záporozni az új szövegek" – mondja az anyagról a szövegeket jegyző frontember.

A bonyolult világ című album itt hallható először:

A keretes szerkezetbe foglalt lemez (az első dal a tíz évvel ezelőtti lírai énhez beszél, az utolsó szám pedig egy levél 2030-ból) dalai nagyrészt tavaly íródtak, kivéve a Mi egy zenekar vagyunk című dalt, amiről a szerző elfelejtette, hogy már korábban megírta, de aztán kéziratban előbukkant, így a lemezre is felkerült. Sallai László egyébként a lemez megjelenéséhez rajzolt egy tematikus térképet, de a zenekar az inspirációik feltérképezéséhez egy Spotify-playlistet is összeállított.

Az album munkacíme sokáig – az egyik rajta szereplő dal után – Adjátok fel volt, de a könnyű félreértelmezhetőség miatt a zenekar inkább úgy döntött, hogy más címet keresnek. Az album producere a Gustave Tigerből ismert Dorozsmai Gergő, a felvételek pedig a Tom-Tom Stúdióban készültek idén év elején. "Jóval professzionálisabb körülmények között, mint az úton-útfélen rögzített korábbi lemezek" – teszi hozzá a zenekar.

A Felső Tízezer első öt évét állandóan jellemezte a lassú, megfontolt változás, és mindig azt éreztem, hogy  az ötéves ciklus vége még erőteljesebb változásokat hoz magával, A bonyolult világ pedig jól keretbe foglalja ezt az időszakot

– összegez Sallai László.

A bonyolult világ című lemezhez eddig két klip készült: március elején a Semmi pánik 2, a nagylemez előtt egy héttel az Építek egy űrhajót videója jött ki. A lemezbemutató eredetileg az A38-on lett volna április 24-en, ám a járványügyi helyzet miatt ez későbbre tolódik – ahogyan a zenekar teljes lemezbemutató tavaszi turnéja is. Az A38-as lemezbemutató új időpontja: augusztus 20. A borító és a vizuális körítés Tasi Vince munkája.

(Borítókép: Nagy Balázs)

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Hírek