Feltámadás az Indexen!

original images Fischer Ivan akcio1Kurcsak Istvan
2020.04.12. 15:15 Módosítva: 2020.04.12. 19:46

Ma, vasárnap este háromnegyed nyolckor Mahler II. (Feltámadás) szimfóniáját közvetítjük a Művészetek Palotájából. Ez lesz az első eset, hogy a koncertközvetítés felvételről megy: a Budapesti Fesztivál 2018. május 12-i előadásáról készült felvételt láthatják.

Ezt a szimfóniát Mahler csak 1895-ben fejezte be, mert miután a nyitó gyásztétellel elkészült, hosszú évekre elakadt. 1893-ban írt még két tételt, egy méltóságteljes andantét egy osztrák néptánc stílusában és egy scherzót saját korábbi dala alapján, aztán megint elapadt az ihlet.

Két évvel később végül egy temetésen jött a szikra a nagyszabású, megváltás-feltámadás témájú zárótételhez és az azt megelőző dalhoz, így a feltámadás kicsit a mű sorsát is szimbolizálta. A második szimfónia egyébként lényegében az első folytatása, annak hőse hal meg, majd támad fel benne.

Beethoven IX. szimfóniájához zárótételéhez hasonlóan Mahler az utolsó két tételben az eleve grandiózus zenekari felálláshoz kórusszólamot is írt, sőt, egy-egy szoprán és alt szólista is megszólal. A BFZ mellett este a Cseh Filharmónia Énekkarát hallhatják, valamint két fantasztikus énekesnőt, Christiane Kargot és Elisabeth Kulmant.

A Mahler II-t a karmesterek is imádják: pár éve a BBC megszavaztatott 151-et, és az ötödik legnépszerűbbnek bizonyult.  Az előadást az Index Facebook-oldalán szöveges szakkommentárokkal kísérjük, a közvetítésre a beágyazott linken lehet feliratkozni.