Ledobták a bajba jutott magyar zenészek első mentőcsomagját

2020.04.16. 17:25

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdte közel ezer jövedelem nélkül maradt előadóművész – tehát nem csak zenész, hanem például színész, táncos vagy artista – segélyeinek folyósítását. A rendkívüli gyorssegély összege a rászorultság mértékétől függően néhány tízezer forinttól akár 128 ezer forintig terjedhet.

Az EJI a csütörtöki közleménye szerint a bajba jutott előadóművészek első 400 fős csoportjának már átutalta a megítélt összegeket. A támogatásokat – amelyek egy vagy két hónapra kérelmezhetők – gyorsított eljárásban ítélik oda, május közepéig összesen 90 millió forintot fizetnek ki ezen a címen.

Március végén az Index is megírta, hogy az Artisjus és az Előadóművészi Jogvédő Iroda rendkívüli szociális támogatási keretet hozott létre, hogy az elmaradó koncertek és előadások miatt kiszolgáltatott anyagi helyzetbe került művészeket segíthesse.

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradó élő előadások az előadóművészek ezreinek okoznak megoldhatatlan egzisztenciális gondot, mert szándékaik ellenére nincs semmilyen reális esélyük munkajövedelemre. Az EJI elsősorban azoknak nyújt gyors segítséget, akiknek semmilyen egyéb jövedelmük nincs és a járvány miatt legalább négy, közönség előtti előadásuk maradt el

– áll az újabb közleményben.

A kifizetések összegét egyéni elbírálás alapján döntötték el, az egyesület a támogatások mértékének megállapításánál kizárólag objektív szempontokat (például az eltartottak számát) vett figyelembe. A segélyek legkisebb összege havi 32 ezer, a legnagyobb 128 ezer forint, az átlag pedig több mint havi 70 ezer forint.

Az EJI olyan előadók igényét is fogadta, akik egyéb okok miatt kerültek nehéz helyzetbe: rögzített előadásuk maradt el (pl. szinkron), bezárt a fellépésük helyszíne, vagy külföldi turnéjukat mondták le (pl. artisták). Az így támogatott közel 450 főnek az EJI az előzőnél szerényebb összegű, egyszeri segítséget tudott biztosítani, amelynek összesített értéke mintegy 20 millió forint.

A Nemzeti Filmintézet a hónap elején a járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére kezdeményezett Filmipari Segélyalapot, amelyre 50 millió forintot különítettek el, de várják a felajánlásokat is.

Ne maradjon le semmiről!