Nem mindenki marad velünk örökre

Ghost Antoniavai1full.png
2020.04.17. 16:19

Kisebb kihagyás után új dallal jelentkezik Antonia Vai svéd-magyar énekes-dalszerző. A Ghost című számhoz egy New Yorkban élő magyar rendezővel, Szakonyi Veronika Noémivel forgott videó a massachusettsi Cape Cod partjainál. A klip a Stenken látható először.

A Stockholmban született, de 2013 óta Budapesten élő zenész már hosszú ideje érlelgeti magában a törzsi ritmusokra épülő, belső utazásról szóló dalt. Antonia Vai őszintén beszél arról is, milyen az, amikor az ember elmerül a saját gondolataiban, sorra veszi az őt ért veszteségeket, és szembesül a magány érzésével:

Amikor megszületünk, tiszta lappal indulunk. Belső világunk egy végtelen sivatag, amit az élet formálni kezd. Megjelennek tavak, kertek, épületek – teremtjük a világunkat. A Ghost az én teremtéstörténetem. Minden ember, akit megszeretek, kap egy kis szobát a világomban. De nem mindenki marad itt örökre. Ez a dal egy olyan emberről szól, aki üresen hagyta maga mögött a szobát, amit építettem neki. Nekem pedig el kell fogadnom, hogy ez a hiány örökre velem marad. De világom így is tovább épül, tovább virágzik, az üres szobákkal együtt.

A misztikus, nehezen megfogható érzést a fekete-fehér videóklip hangulata is visszaadja. Antonia Vai sokáig kereste azt a rendezőt, akivel ezt a sajátos világot közösen megálmodhatja. Amikor Szakonyi Veronika Noémivel találkozott, rögtön érezte, hogy megtalálta a megfelelő partnert a feladatra, a közös munkát pedig élete egyik legerőteljesebb élményeként raktározta el magában. "Amikor először leültünk, és elmeséltem neki a dal történetét, azonnal egy hullámhosszon voltunk. Órákig ültünk, ötleteltünk, és leástunk a dal legmélyebb bugyráig. Emlékszem, ezen a ponton teljesen libabőrös lettem, és rögtön tudtam, hogy vele akarok alkotni."

Miután a két alkotó elkészítette a forgatókönyvet, Antonia Vai kiutazott az Egyesült Államokban élő Szakonyi Veronika Noémihez, majd Cape Cod-félszigeten (amire a Vampire Weekend 2008-as debütlemezének két száma, a Cape Cod Kwassa Kwassa és a Walcott is utal) a rendező New York-i Egyetemen tanuló osztálytársainak segítségével leforgatták a Ghost kevés pénzből megvalósuló, de látványos klipjét. "Rengeteg megpróbáltatáson mentünk keresztül a forgatáson. A videó télen készült. Az időjárás nem volt kegyes hozzánk: volt minden, a homokvihartól az elviselhetetlenül hideg téli szélviharig. Nem tudok elég hálás lenni a kitartó és lelkes stábnak, akik mindezt kiállták velem. A Ghost klipje egy igazi csapatmunka eredménye."

A Ghost című dal klipjét itt lehet megnézni:

Antonia Vai az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre reagálva Quaratine Songs néven új videósorozatot indított a Facebook-oldalán, amelyben az önkéntes karantén ideje alatt írt új szerzeményeit otthon rögzített demók formájában osztja meg a követőivel. "A karantén dalírásra és éneklésre késztet. Dalok jönnek, mint kis tükörképek, mint naplójegyzetek. Szeretném megtörni az elszigeteltséget azzal, hogy megosztom veletek. Hálószobámban megírom, felveszem, aznap kirakom" – foglalta össze a projektet korábban.

Ne maradjon le semmiről!