Így zenélt a lemez nélküli Kispál és a Borz az 1991-es EFOTT-on

2020.04.21. 13:15

"Először is elnézést kell kérnem a pápa nevében, hogy nem érkeztünk meg [időben]. Ebben persze nemcsak ő a hibás, de rákenjük az egészet. Illéri, igazhitűek, most pedig előre!" – konferálta fel a bebabgulyásozott Lovasi András a Kispál és a Borz koncertjét az 1991-es EFOTT-on, majd belecsapott a Tingli-tangliba.

A zenekar 1991. augusztus 18-án – tehát még a Naphoz Holddal című debütlemez megjelenése előtt – lépett fel Nyíregyházán, ahol eredetileg kora délután kellett volna koncertezniük, ám II. János Pál pápa aznapra meghirdetett máriapócsi szentmiséje miatt csak sokkal később tudtak színpadra állni. Ennek a koncertnek a hangfelvétele került fel most fel egy YouTube-csatornára.

1991. augusztus 18-án a Nyíregyházán, pontosabban a Sóstói Múzeumfalu területén a Kisszínpadon lépett volna fel délután 1-től a Kispál és a Borz, mint az aznapi nyitózenekar. Nem így alakult. Éppen azon a napon látogatott II. János Pál pápa a közeli Máriapócsra, ezért országos lezárások voltak, így a fellépők is össze-vissza érkeztek meg a fesztiválra, amit időnként az eső is megzavart. (Lukácsot a Tankcsapdából konkrétan rázta is emiatt a mikrofon éneklés közben.) A fellépők menetrendje totálisan felborult, de Kispálék – akiknek 1-2 hónapon belül jelent meg az első lemezük, a Naphoz Holddal) – végül estére befutottak, és ők zárták a Kisszínpad programját, olyan 11 körül

– fűzte a videó mellé a feltöltő, Pálinkás János, aki Nagy Feró Garázs című rádióműsorában ismerte, illetve kedvelte meg a zenekart, ezért megkérte az egyik technikust, hogy a keverőre kötött magnóval rögzítse a koncertet.

A nyíregyházi felvételt itt lehet meghallgatni:

És hogy miért pont most, közel 29 évvel később teszi közkinccsé a felvételt? "A karantén alatt sok olyan dologra is van ideje az embernek, amire amúgy nincsen, például régi kazetták bedigitalizálására" – indokolta a lépést az 1 óra 10 perces felvétel feltöltője egy zenés fórumban.

A 2010-ben megboldogult Kispál és a Borz frontembere, Lovasi András nemrég a Stenk Podcast vendége volt, amelyben többek között a győri fideszes polgármester melletti kiállásáról, a kormányváltás lehetőségéről, a magyar társadalomról, illetve arról is beszélt, hogy ő felállt volna-e a Nélküled alatt.

Ne maradjon le semmiről!