Hatvanmillió forint karanténkoncertekre

2020.04.29. 17:59 Módosítva: 2020.04.29. 19:14

Zenekarok, koncerthelyszínek és technikusok együttműködését szeretné ösztönözni az NKA Hangfoglaló Programjának rendkívüli, 60 millió forint keretösszegű pályázata.

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások miatt rengeteg koncert elmaradt március közepe óta. Ez nemcsak az előadóművészeket, de az élőzenei produkcióknak teret és közönséget biztosító helyszíneket, illetve az események létrejöttéhez nélkülözhetetlen technikai személyzetet is nehéz helyzetbe hozta. A Hangfoglaló Program Kollégiuma 60 millió forintot szán olyan szigorúan közönség bevonása nélkül rögzítendő koncertfelvételek megszületésére, amelyek létrehozásán zenekarok és profi technikusok közösen dolgoznak, terjesztésükben pedig korábban már működő koncerthelyszínek vesznek részt.

A maximum 20 perces, minimum 4 dalt felvonultató felvételek esetében nem feltétel, hogy új vagy akár korábban be nem mutatott szerzemények hangozzanak el. A profi technikával, szakemberek bevonásával készült koncertfilmek – home videót a kollégium nem fogad el – első bemutatásának joga az együttműködő koncerthelyszíneket illeti majd meg, akik saját honlapjaikon, közösségi felületeiken ezzel nemcsak az adott produkciót, de önmagukat is népszerűsíthetik. Egy-egy produkció maximum 600 ezer forintra pályázhat, és kitétel, hogy ugyanaz a közreműködő legfeljebb két pályázatnak lehet részese annak érdekében, hogy minél többen részesülhessenek a támogatásból.

Itthon a Tankcsapda volt az első zenekar, ami egy teljes koncertprogramot letolt üres nézőtér előtt, de profi hangosítással:

A Hangfoglaló Program Kollégiuma a rendkívüli helyzetre, illetve a mindennapok részévé vált online oktatásra reagálva 12 millió forintos keretösszegű felhívással szeretné ösztönözni a világhálón közzétehető, könnyűzenei oktatóanyagok megszületését is. Ebben az esetben is alapfeltétel a profi technikai személyzet bevonása, akik közreműködésével 15-30 perces oktatóvideók készíthetők. A pályázati felhívás szerint az elsősorban az ének-zene, történelem, magyar irodalom vagy osztályfőnöki órákon használható tananyagok a könnyűzene bármely szegmensével foglalkozhatnak.

Az NKA honlapján elérhető pályázatok beadási határideje május 29. éjfél. A Hangfoglaló Program Kollégiuma ezt követően igyekszik a lehető leggyorsabban a döntését meghozni, hogy a támogatott produkciók mielőbb elkészülhessenek.