Majka kiakadt a szociális támogatásért jelentkező zenészek névsorán

2020.05.06. 15:07 Módosítva: 2020.05.06. 15:34

A koronavírus-járvány óta terjed egy mondás, hogy az élőzene sínylette meg először a kialakult helyzetet, és valószínűleg az utolsók között állhat majd helyre a rend. Ezt nemcsak a szervezők, klubtulajdonosok és promoterek sínylik meg, hanem maguk a zenészek is, akik elesnek a legfontosabb bevételi forrásuktól. Ugyanis a lemezeladások kvázi megszűnése, és a streamingből, illetve a jogdíjakból befolyó elenyésző pénzmennyiség miatt az iparág évek óta a koncertezésre helyezte a hangsúlyt, a legtöbb produkció innen szerzi a bevétele lényegi hányadát. 

Az utóbbi hetekben több jogdíjkezelő is rendkívüli szociális támogatásokat hirdetett meg előadóknak és zenészeknek, azonban az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) és az Artisjus támogatottakról szóló listáján találni érdekes neveket.

Az EJI már március végén meghirdette a szoctámmal kapcsolatos pályázatát, amelyben azt írták kikötésnek, hogy a pályázóknak legalább négy olyan előadást kell megnevezniük, amelyek a járvány miatti korlátozások következtében maradtak el. Végül az EJI elnöksége bírálta el a pályázatokat objektív szempontok alapján. Ez alapján az látszik, hogy még a legismertebb magyar előadó- és színművészek is rendkívüli támogatást igényeltek, amelynek összege 70-120 ezer forint között mozog.

Pár érdekesebb név és összeg a listáról:

  • Falusi Mariann, Ihos József, MC Hawer, Nyertes Zsuzsa, Pokorny Lia, Rekop György (88 ezer forint)
  • Győzike (112 ezer forint)
  • Kálloy Molnár Péter, Laár András, LL Junior, Xantus Barbara (96 ezer forint)
  • R. Kárpáti Péter, Terecskei Rita, Törőcsik Franciska, Vásáry André, Vitáris Iván (72 ezer forint)

Az EJI esetében láthatóan objektív egyéni elbírálás alapján ítélték meg a szociális támogatásokat (az erről szóló táblázat itt található), a szerzői jogokkal foglalkozó Artisjusnál viszont egységesen mindenki bruttó 160 ezer forintot igényelhetett.

Ez a rendkívüli pályázati felhívás kizárólag a könnyűzenei szerzőknek szól, akik jelentős bevételkiesést szenvednek el a koronavírus miatt például, de nem kizárólag az elmaradó fellépéseik okán

– szerepel az Artisjus honlapján a felhívás, ahol már el is érhető a támogatottak teljes névsora

A lista leginkább furcsa szereplője Czutor Zoltán, aki

 2011 óta az Artisjus vezetőségi tagja, így elviekben direkt ráhatása lehetne a pályázatok elbírálására.

Azonban mi úgy tudjuk, hogy sem a pályázat előkészítésében, sem a pályázat elbírálásában nem vett részt, illetve jogi akadálya sincs annak, hogy vezetőségi tagként zenészsegélyt igényeljen a szervezettől.

A támogatottak között szerepel rengeteg befutott, sokat játszott, gyakran foglalkoztatott, különböző tévéműsorokban zsűritag előadó is. Többek között Csík János (Csík Zenekar), Dolák-Saly Róbert, Dresch Mihály, Egri Péter (Mystery Gang), Galambos Dorina, Gerendás Péter, Grandpierre Atilla (VHK), Kalapács József, Kállay-Saunders András, Köteles Leander, Lang Györgyi, Mester Tamás, Mező Misi, Náksi Attila, Paksi Endre, Pajor Tamás, Pély Barna, Polgár Odett, Rizner Dénes (Deniz), Takáts Tamás, Terecskei Rita, Tolvai Reni, Varga Líviusz (Quimby) vagy Zságer Balázs (Zagar).

Az igénylők egy részét erős kritikával illette Majka a privát Facebook-oldalán. A nem publikus posztban többek között azt írja, hogy az ő zenekarából is jelentkezett egy ember, de a pénzt aztán jótékony célra ajánlotta fel. 

Gusztustalannak és szánalmasnak tartom ezt az egészet!

– mondta telefonos megkeresésünkre. Majka posztja alatt egyébként megjelent Vastag Tamás énekes is, aki már korábban egy publikus posztban kérte azt, hogy jól gondolja meg mindenki, él-e a támogatással, mert olyanoktól vehetik el a helyet, akiknek valóban szüksége van bruttó 160 ezer forintra.

Az évek alatt sokat dolgoztam, és bár építkezés közben vagyok, és 2 kisgyermekes apuka... úgy érzem az építkezés várhat... mások élete nem... ezért NEM jelentkezem az állami támogatásra, mert nem akarom mástól elvenni a helyet. Beosztom a családommal, ami van... pedig nem sok... sőt!! Viszont rengeteg zenész/színész/táncos/technikus/stb. barátom van, akinek ennyi sincs. Ezért arra kérem minden barátomat/kollégámat... ha meg tudjuk oldani és nem vészhelyzet... segítsünk azzal a többieken, hogy nem vesszük el a helyet előlük

– írja a bejegyzésben, de Majka posztja alatt több ismert zenész csodálkozását fejezte ki a névsort látva.

Természetesen könnyen lehet, hogy ezek az ismert, befutott emberek is annyira komoly anyagi gondokkal küzdenek, hogy szükségük van a megigényelhető 70-160 ezer forintos támogatásra. Mégis nehéz elhinni, hogy ez mindannyiukra kivétel nélkül igaz, például olyan előadókra, akik a jogdíjkifizetések listáján évek óta az első öt között szerepelnek, vagy akik néhány éve még aranyozott lakberendezési tárgyakkal villogtak a bulvárműsorokban.

A magyar zeneipar komoly válsághelyzetbe került az elmúlt hónapokban. Több szórakozóhely és klub az elmaradó vagy új időpontra rakott koncertek jegyeinek visszaváltásával küzd, miközben a legfontosabb bevételi forrásnak számító nyári fesztiválszezon augusztus utolsó két hetét leszámítva teljesen elmarad.

Ne maradjon le semmiről!