Így terjedne a vírus a világban, ha hang lenne

2020.05.14. 13:54

A Modern Art Orchestra megpróbálta hangokkal lemodellezni azt, ahogy a járvány terjed a világban: emberről emberre szállva.

A MAO kezdeményezése azt szeretné megmutatni a zenén keresztül, hogy hogyan is terjedhet egy járvány, miként mutálódhat a vírus, milyen a lappangása, az eltűnése, majd az újra felbukkanása, a viselkedése. A zenei projekt lépései a következők:

  1. Az ötlet kitalálója és a MAO vezetője, Fekete-Kovács Kornél kilenc hangot (a "vírus testét") küldött el tíz zeneszerzőnek.
  2. Ezt a kilenc hangot a zeneszerzők teljesen szabadon használhatták, saját alkotást létrehozva belőle.
  3. Hogy aztán továbbküldjék még két-két másik zeneszerzőnek, akik szintén szabadon formálják az így kapott anyagot újra.

A kilenc hang pedig innentől újabb és újabb átalakulásokon, emberről emberre terjedve szétterjedhet a zenészek között. A projekthez csatlakozott a Phonic Chat is, akik egy weboldalt is fejlesztettek, ahol meghallgatható az összes, eddig elkészült mű. Az eredeti kilenc hangot egyébként itt hallhatja:

Amiből például a Kossuth-díjas karmester és operaszerző Eötvös Péter egészen szabadon értelmezve egy, a Google állathangjait utánzó kottázást készített:

Az Art of Virus aktuális helyzete a Modern Art Orchestra Facebook-oldalán követhető végig, ahol péntekenként élő Facebook-adásban foglalja össze a MAO, hogy milyen gyorsasággal terjed a zenei üzenet a világban.