Szép bravúr, hogy ez az ország még létezik

GT 2020 szines
2020.06.04. 16:35

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára időzítette új dala, valamint a hozzá készített videó debütálását az Index 2017-es dalversenyének győztes zenekara, a Gustave Tiger. A Hungaria Aeterna című szám klipje a Stenken látható először.

"Nem véletlenül van ezen a jeles évfordulón a premier, viszont ettől függetlenül a Hungaria Aeterna nem Trianonról szól, hanem inkább valami olyasmiről, hogy

bár az ország elmúlt kábé 500 évét – némileg talán jogosan – nem szokás valami fényes sikertörténetnek tartani, azért az a tény, hogy különféle konstrukciókban azóta is létezik, mégiscsak egy szép bravúr, amit lehet értékelni, aminek lehet örülni.

De amúgy ha valakinek a szám hallatán kedve támad visszafoglalni Erdélyt vagy bármit, az külön jó" – nyilatkozott a zenekar nevében Szabó Sz. Csaba gitáros és szintis az Indexnek.

Arra a kérdésre, hogy milyen a dal, az austini SXSW fesztivált is megjárt zenekar állandó szóvivője így válaszolt: "Leginkább a klasszik Elephant 6-jellegű neopszichedelikus pop és az István, a király volt az inspiráció, de azért kicsit a kilencvenes évekbeli Stereolabre is akar hasonlítani, a tapsolós kiállást meg a világ egyik legjobb számából, a Mo-dettes White Mice című dalából nyúltuk. Azért a végeredmény persze a fentieknél valamivel rockosabb."

A Hungaria Aeterna klipjének rendezője és operatőre Rádi Gábor volt, az ő egyik zenekarának tavalyi videója – egész pontosan a Hexa Meg ne fázz című szerzeményének klipje – adta a mintát a most bemutatott darabhoz. "A háttérvideót pedig én vágtam össze mindenféle egymáshoz nem illő hülyeségekből, plusz egy 1940-es híradóból, amiben van egy szép animáció a második bécsi döntésről" – teszi hozzá Szabó Sz. Csaba.

A Hungaria Aeterna klipjét itt lehet megnézni:

Gustave Tiger a megjelenés apropóján – de csak úgy mellékesen – azt is megszellőztette az Indexnek, hogy időközben összegyűlt egy teljes albumnyi új szerzeménye: "Amúgy van egy teljesen kész új lemezünk, valamikor majd kijön."

Ne maradjon le semmiről!