Ennio Morriconéról nevezték el Róma leghíresebb koncerttermét

2020.07.17. 20:04 Módosítva: 2020.07.18. 00:17

A 2020. július 6-án, 92 éves korában elhunyt híres olasz zeneszerző, Ennio Morricone nevét veszi fel Róma legjelentősebb koncertterme, az Auditorio Parco della Musica, döntött az olasz főváros tanácsa.

A római önkormányzat döntése értelmében Auditorio Ennio Morricone lesz az új neve a koncertteremnek, ahol a Római Filmfesztivált és a város nagyobb zenei fesztiváljait szokták tartani. Virginia Raggi polgármester szerint ez egy „olyan helyszín, ahol maestro Morricone az elmúlt években sokszor adott nagyszerű koncerteket, legutóbb 2018-ban, a 90. születésnapján”. Marcello De Vito, a tanács elnöke kiemelte, hogy a névadás azért is indokolt, mert Morricone egész életében szülővárosa polgára maradt, tősgyökeres római, aki más olasz hírességekkel ellentétben nem költözött át a tengerentúlra.

A római városházán pénteken tartott ünnepségen a Santa Cecilia zenekar eljátszotta Morricone egyik leghíresebb szerzeményét, a Deborah-témát Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika című filmjéből. A zeneszerző fia, Marco Morricone megköszönte a tanácsnak „a spontán és szinte sokkolóan gyors” döntést, amivel édesapját megtisztelték, és azt mondta, a koncertterem apja második otthona volt.

Giuseppe Tornatore Oscar-díjas filmrendező, akinek Cinema Paradiso című filmje Morricone szentimentális zenéjével elnyerte az amerikai filmakadémia legjobb idegennyelvű filmért járó díját, könnyeivel küszködve méltatta a zeneszerzőt. Felidézte, hogy Morricone szeretett arról beszélni, hogy „a csendben az ember megtalálja  a kulcsot a zenéhez..., a csendhez és a szünetekhez”.

Ennio Morricone pályafutásáról ebben a cikkben írtunk, itt pedig az általunk legjobban kedvelt műveit gyűjtöttük össze.