Szeptembertől Demeter Szilárdhoz kerül a Cseh Tamás Archívum

2020.08.18. 11:31

A Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, amely szerint szeptembertől a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. helyett a Petőfi Irodalmi Múzeum működteti a Cseh Tamás Archívumot, illetve ami szerint Demeter Szilárd vezette intézményé lesz egy balatonfüredi ingatlan is, ami eddig a MANK tulajdonában volt. 

Az új feladatkör miatt a kormány 64 millió forintot csoportosít át a jövő évi költségvetésből a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, illetve az emberi erőforrások miniszterének gondoskodnia kell arról, hogy 2022-től az archívum működtetésére minden évben rendelkezésre álljon ez az összeg.

A határozatban szerepel az is,

  • hogy 2020 szeptember elsejétől az Oláh János szerkesztői ösztöndíjat is a PIM bonyolítja le. Erre az idei költségvetésből 9 240 000 forintot, a jövő éviből 27 720 000 forintot csoportosítanak át. Az emberi erőforrások miniszterének gondoskodnia kell arról, hogy 2022-től ez a 27 720 000 forint rendelkezésre álljon az ösztöndíjra;
  • illetve az is, hogy a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2021-től az egyes irodalmi ösztöndíjak finanszírozására 121 180 000 forintot kap.

Azt, hogy a PIM átvenné több szakmai ösztöndíj működtetését is, már idén februárban is sejteni lehetett, ekkor került nyilvánosságra ugyanis egy előterjesztés az intézmény jövőbeli terveiről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás