Akusztikus dallamok az aranykupola alól

2021.01.23. 14:27

Fél óránál másfél perccel hosszabb koncertfilmet forgatott a Kerekes. A felvétel érdekessége, hogy a zenekar nem szokványos helyszínt választott: az egri Török Fürdőt.

Kerekes Water

A Bakui Magyar Nagykövetség keresett meg minket, hogy az elmaradt kaukázusi turnénk helyett nagyon örülnének egy türk tematikájú koncertfilmnek. Ekkor kezdtük meg a tárgyalásokat az egri Török Fürdővel, akik végig nagyon pozitívak és segítőkészek voltak: a zenekari próbákat például a leengedett medencében zárás után tartottuk

– derül ki a zenekar tájékoztatójából, amelyből azt is meg lehet tudni, hogy a mintegy 200 ezer darab aranyozott mozaikkal burkolt aranykupola alatti öt másodperces visszhang miatt teljesen más zenei gondolkodásra volt szükség ahhoz, hogy a felvétel elkészüljön, s hogy megszólaljanak az áthangszerelt saját számok, illetve a belső-ázsiai, kaukázusi és török dallamok.

A Water című felvétel akusztikus hangszerelésben készült, a fürdő 32 fokos hőmérséklete, magas páratartalma és az egyedi látványvilága különös történelmi atmoszférát ad a koncertfilmnek. A helyszín medencéjét este 21 órakor kezdték leereszteni, és csak ezt követően indult a színpadépítés és a hang- és fénytechnika beszerelése. A felvétel hajnal fél 4-ig tartott.

A koncertfilm érdekessége, hogy egyszerre, egy időben hat országban – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán és Türkmenisztán – mutatták be.

A Water egy négyrészes koncertfilmsorozat második állomása. Az első rész, a hollókői vár tetején rögzített Air már önálló albumként is megjelent. A Kerekes tavasszal Fire címmel akusztikus népzenei felvétel, nyáron a rockosabb hangvételű Earth megjelenését tervezi.

Az egri Török Fürdő

Magyarország egyetlen fennmaradt vidéki török fürdője. Medencéje 1610 és 1617 között épült, a fürdő többi részét az évszázadok alatt fokozatosan építették hozzá. A mintegy 200 ezer darab aranyozott mozaikkal burkolt kupoláját 1980-ban újították fel.