Van egy földsánc, a Shinterz írt róla egy dalt

2021.03.12. 18:46

Bár a Shinterz dalának címe Dyke, amit a zenekar közleménye szerint egy angolszász király építtette földsánc ihletett, lejátszva inkább tűnik olyan zeneműnek, ami pontosan kifejezi jelenkor, a pandémia hangulatát. És ezúttal nem a hivatalos klip végén hallható mintegy 45 másodpernyi csöndre kell gondolni. S még csak nem is arra, hogy amikor – ahogyan az életben is – már azt hinnénk, hogy fellélegezhetünk, akkor némul el minden.

Mert ha valami, a Dyke pontosan a reményt hordozza magában. Lüktet, pulzál, mély harmóniába merül, majd újra együtt rezdül a csönddel.

Mindez a zenekar megfogalmazása szerint így hangzik:

Offa királyról sajnos a magyar töriórákon nem sokat tanultunk; hadjáratainak köszönhetően erősödött meg a 7 angolszász királysághoz tartozó Mercia Királyság, továbbá nevéhez fűződik a Waleset és Angliát elválasztó 250 km hosszú földsánc megépítése, az Offa's Dyke, ami ma is turisztikai látványosság.

Egy mesebeli tájakon végigfutó fal ihlette tehát a zenekar Dyke c. dalát, „mely pont olyan hosszú zenei ívet jár be, mint a liverpooli öböl és a Severn torkolat közötti ősi határvonal.”

A fél éve íródott dal Varga Tamás WaTával közös munka után vált remixxé. Minderre Varga Tamás WaTa így emlékszik vissza:

Iszonyatosan megfogott ennek a trekknek a mesebeli, mégis elég sötét atmoszférája. A végeredmény egy hasonlóan komor hangulatú újragondolás lett, kicsit ritmusosabb, kalandosabb hangszerelés mellett.

A megjelenésen túl a dal bekerült a Majdnem Híres Rocksuli és a Magyar Képzőművészeti Egyetem közös Zenekép projektjébe is. Ennek lényege, hogy zenekarok és képzős hallgatók klipeket, videós anyagokat készíthettek a most elhunyt Révész László László osztályvezető mentorálásával. Az egyik ilyen kiválasztott dal a Dyke volt.

A Shinterz

A trió 2016 óta a hazai zenei szféra különleges színfoltja. A jelenlegi három tagról már más formációknál is hallhattunk: Szabó Dániel Ferenc (dob) és Szeifert Bálint (basszus hangszerek, elektronika) a Mörkből, Bécsy Bence (gitár, elektronika) pedig a Jónás Vera Experimentből és a BSW-ből lehet ismerős. A zenekar instrumentális, improvizatív zenéjében több műfaj, a klasszikus zene, az experimentális, az ambient és az indie mosódik össze. Alkotásmódjuk egyben kísérletezés is: a free jazz szabadságát elektronikus hangképekkel ötvözik.

(Borítókép: Karmatik Photography)