Lesérült a gitárvirtuóz, de fél kézzel is zseniális

2021.03.19. 10:19

Az elképesztő technikai tudásáról világhíres amerikai gitáros egyvalamivel biztosan nem vádolható: hogy kifogásokat keres, ha zenélésről van szó. Bár pengetni éppen nem tud, azért egész szépen feltalálja magát.

Screen Shot 2021-03-18 at 07.19 - Steve Vai - Knappsack - YouTub

A háromszoros Grammy-díjas Steve Vai karrierje bő négy évtizedes immár. Muzsikusi kaliberéről mindent elmond, hogy a nyolcvanas évek elején a legendás Frank Zappa vette maga mellé zenekarába. A néhai mester kísérletező korszakának nyakatekert ritmusképletei és harmóniafűzései azonban nem fogtak ki rajta, fiatalemberként is simán megállta a helyét.

A fúziós mély víz után Vai olyan rocksztárokkal turnézott és stúdiózott együtt, mint a Van Halenből ismert David Lee Roth, vagy a Deep Purple elhagyása után Whitesnake néven zenekart alapító David Coverdale.

Azonban hangszeres szólóalbumaival írta be magát örökre a rocktörténelembe. Sajátos hangszerkezelése egyszerre extravagáns és intellektuális, egyfajta poszthumán

ufóként is szokás őt tréfásan emlegetni.

Például az ilyen pillanatok miatt:

A gitármágus az évtizedek során a szó legszorosabb értelmében betegre gyakorolta magát: az elmúlt napokban egyszerre sérült le a jobb válla és a bal csuklója. Utóbbi görcsöt kapott, meg kellett műteni – jelenleg gyógyulgat, szerencsére fájdalommentesen.

Vai vállának krónikus fájdalma bizonyult a nagyobb tehernek: jobb kezét egy ideig most egyáltalán nem használhatja, speciális kímélő pólyát kapott rá, nyakba kötve kell tartania.

Hogy lehet így gitározni?

Egyszerű földi halandóknak sehogy, de Steve Vai ugyebár egy ufó. Friss stúdiófelvételéből kiderül, hogy korai még a feltörekvő virtuózok káröröme, hiszen Vai egyetlen kézzel is kenterbe veri a világmezőnyt. A jelek szerint öniróniája sem hagyta el a sérülések közepette,

legújabb szerzeményének címét ugyanis a vállát rögzítő speciális orvosi eszköz ihlette.

Mostantól pedig bizony senki sem érvelhet már úgy, hogy csak azért nem lett intergalaktikus gitárhős, mert éppen nem találta a pengetőjét.