A magyarok kétharmada zenével vészelte át a pandémiát

2021.10.07. 11:52

Egy igazán jó dal kikapcsol, elvarázsol, és erőt ad a nehéz helyzetekben. Ez utóbbit támasztja alá az Artisjus Egyesület legfrissebb felmérése is, amely megállapította, hogy a magyar emberek 64 százalékának adott erőt a pandémia alatt a zenehallgatás.

Az egyesület azt vizsgálta, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek leküzdésében milyen szerepet játszott a zene. Kiderült, hogy

a megkérdezettek háromnegyede a zenehallgatásra nemcsak szórakozásként tekint, hanem terápiás eszközként is.

A felmérés adatai szerint elsősorban a nők, valamint a baby boomer és a Z generáció tagjai számoltak be olyan élethelyzetekről, amelyekben kedvenc dalok segítettek. A legnagyobb arányban a legfiatalabb és a legidősebb generáció tagjai igazolták ezt a jótékony hatást: a Z generáció 71 százalékának, a baby boomerek 79 százalékának jelentettek kapaszkodót a dalok, zeneművek. 

Az is kiderült, hogy a férfiak közül csak minden második (55 százalék) számolt be olyan helyzetről, amelyben kedvenc dallamaikból erőt tudtak meríteni. Mindezek mellett felszínre került, hogy 

A BEZÁRTSÁG ELVISELÉSÉHEZ LEGMAGASABB ARÁNYBAN AZ EGYEDÜL ÉLŐKNEK JELENTETT SEGÍTSÉGET A ZENEHALLGATÁS.

Őket követik szorosan a családban, egy vagy több generációval, gyerekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel élők, majd harmadikként, az átlagnál valamivel kisebb arányban, a párjukkal, házastársukkal kettesben élők.

A kutatás azt is igyekezett vizsgálni, hogy melyek voltak azok a megpróbáltatások, amelyeknél a zene adott erőt.

A VÁLASZOK SZERINT AZ EMBEREK 74 SZÁZALÉKÁNAK JELENTETT TÁMASZT SZOMORÚ ÉLETHELYZETBEN, 67 SZÁZALÉKÁNAK A STRESSZ KEZELÉSÉBEN, VALAMINT 51 SZÁZALÉKNAK A MAGÁNY CSILLAPÍTÁSÁBAN.

Ezenfelül a felmérésben részt vevők közel fele említette a zenét mint az unalom, a nyugtalanság és a bezártsággal járó szorongás ellenszerét. 

Érdekesség, hogy a férfiak munkahelyi vagy tanulmányi gondok esetén, unaloműzés miatt, sportolás mellé hallgatták meg kedvenc dalaikat, addig a nők a stressz kezelésére, valamint a magány csillapítására használták a dallamokat. 

A váratlan, a pszichológia által akcidentálisnak nevezett krízishelyzetekre jellemző, hogy a korábbi, bevált megküzdési eszközeink nem adnak nekünk elegendő segítséget, hogy legyűrjük az ekkor keletkező szorongást, az aggodalmakat, és felül tudjunk emelkedni az ilyenkor óhatatlanul megjelenő veszteségek hatásain. Ilyenkor az embernek pluszforrásokra van szüksége, és a művészet, kivált a zene hatékony segítséget tud nyújtani ezen források felkutatásában

– fogalmazott Kőváry Zoltán pszichológus.